Skip to main content

In mijn vorige blog heb ik de aanpak van mijn plan met jullie gedeeld en de eerste stappen die ik daarvoor gezet heb uitgebreid besproken. Nu wil ik jullie meenemen in het medische gedeelte van mijn reis naar de top. Want, hoe zit het met mijn conditie, ben ik lichamelijk wel instaat om een topprestatie te leveren, hoe zit mijn lichaamssamenstelling eruit en wat kan ik op medisch gebied verbeteren.

Om mijn conditie te meten ben ik begonnen met een InBody- en Inspanningstest bij Energy Lab Rotterdam. Dit wordt getest door op een loopband te rennen die vervolgens in snelheid flink toeneemt. Ondertussen wordt er elke 5 minuten in mijn oor geprikt en wordt er met een vingerprik bloed afgenomen om de verzuring te meten. De resultaten van deze test hebben mij een helder beeld gegeven van mijn lichamelijke conditie en de mate waarin mijn lichaam bij inspanning verzuurd. Uit de inspanningstest is het volgende gebleken:

Basisuithouding: Gemiddeld

Intensieve uithouding: Gemiddeld

Maximale prestatie: Gemiddeld

Weerstandsvermogen: Goed

Niet slecht, maar zeker wel ruimte voor verbetering. In de grafiek hieronder kun je zien dat de hartslag (rode lijn) en de hoeveelheid melkzuur (blauwe lijn) langzaam oplopen. Bij een snelheid van 8 km/h zit ik in de fase van vetverbranding. Zodra ik harder ga rennen, begin ik mijn koolhydraten te verbranden. Voor mijn doel om meer vet te verliezen (toelichting volgt) is het van belang om gedurende een langere periode in mijn vetverbranding te blijven rennen.

Naast deze test is er ook een InBody test uitgevoerd. Deze test geeft het volgende aan: een Lichaamssamenstelling Analyse, Spier-Vet analyse, Obesitas analyse, Segmentale Spier Analyse en ECW Ratio Analyse. Het belangrijkste is dat alle binnen het normaal liggen, wat aangeeft dat ik een gezond persoon ben. In de onderstaande tabel is mijn spier samenstelling van de 5 grootste spiergroepen weergegeven, de arm- en beenspieren en de spieren van de romp. De resultaten laten zien dat mijn lichaam redelijk stabiel is waarbij de linkerkant van mijn lichaam iets sterker blijk te zijn. Zelf dacht ik dat mijn rechter kant de sterkste en meest krachtige kant zou zijn, ik ben immers rechtshandig!

Deze testen hebben mij interessante gegevens over mijn lichaam en mijn conditie opgeleverd en maken duidelijk dat er zeker een aantal verbeterpunten zijn. Om te beginnen moet het vetpercentage omlaag. Een lager vetpercentage zorgt ervoor dat het behalen van mijn sportprestatie sneller behaald wordt. Het optimale vetpercentage voor mij ligt tussen 18% Р20%. Een interessant gegeven! Reden voor mij om meer informatie te verkrijgen over mijn vetpercentage en mijn lichaamssamenstelling. Dit kan middels Kinantropometrie (ISAK), een wetenschappelijke discipline dat zich bezighoudt met het meten van de lichaamssamenstelling in relatie tot groei, prestatie en voeding. Hierbij worden onder andere huidplooien en botbreedtes gemeten om je lichaamssamenstelling te bepalen en te monitoren. Daarnaast bepaald de test jouw somatotype (lichaamsbouw). Deze test heb ik bij sportvoedingsdeskundige Myrthe Rebattu gedaan. Hieruit is naar voren gekomen dat mijn lichaamstype Endomorf en Mesomorf.  Kenmerken van beide lichaamstype zijn:

 

  • rede schouders
  • Smalle taille
  • Hoger dan normale hoeveelheid spiermassa en lichaamsvet
  • Geen probleem met het bouwen van spiermassa
  • Groot percentage elite bodybuilders, gewichtheffers en atleten zijn mesomorf
  • Endomorfen hebben de juiste genen om een topsporter te kunnen worden

 

 

 

 

 

Kortom, klinkt niet verkeerd voor het behalen van mijn droom. Inmiddels zijn we al een paar maanden verder en heb ik mijn vetpercentage naar beneden kunnen krijgen middels een voedingsplan van de sportvoedingsdeskundige.

Voor het krijgen van een nog completer beeld van mijn lichaam heb ik ook een EMB test afgelegd bij BRAFE Personal Training. Bij deze test wordt een uitgebreid onderzoek gedaan naar mijn bloedsamenstelling. Zoals onderstaand tabel laat zien geeft deze test de waardes van belangrijke mineralen in het bloed weer. Alle waardes zijn goed behalve Magnesium. Dit mineraal zit te weinig in mijn bloed. Dit uit zich vooral in kramp in mijn kuiten, vooral gedurende de nacht. Inmiddels slik ik hier supplementen voor en heb ik nauwelijks meer last van kramp.

Je kunt wel zeggen dat ik veel data over mijzelf verzameld heb. Interessante gegevens om op te bouwen en mijn resultaten te verbeteren. Om mijn lichaamssamenstelling en mijn conditie verder te monitoren ga ik regelmatig naar mijn sport- voedingsdeskundige om metingen te doen. Op basis van de resultaten kan mijn voedingsschema, indien nodig, aangepast worden. Essentieel in dit hele proces is het van groot belang om goed naar het je lichaam te luisteren. Topsport vraagt veel van het lichaam en de kans op blessures is hierdoor ook aanwezig. Dus zorg goed voor je lichaam!

 

Een sportieve groet,

Emma

Leave a Reply