Skip to main content

In de Spotlight:

in deze nieuw reeks geven wij een “kijkje achter de schermen” van onze sponsoren, partners en inspiratievolle stichtingen! We trappen deze reeks af met ZERO! ParaHockey Stichting

 

Stel je kort even voor! Mijn naam is Jean-Paul The (JP), ben 57 jaar jong getrouwd en heb één studerende dochter van 20. Ik heb van jongs af aan de gelegenheid gehad om diverse sporten te mogen beoefenen; van jeugdvoetbal, basketbal, honkbal, tennis tot verschillende vormen van ‘martial arts’ (top 5 van Nederland met judo) en uiteindelijk hockey.

Gedurende deze jaren was ik al bezig met het plan “wat ga ik doen als ik later groot ben…”; een organisatie op te zetten die iedereen de mogelijkheid geeft om niet alleen te sporten maar ook goede professionele begeleiding te krijgen. In 2006 ben ik begonnen met het verzorgen van hockey keeperstrainingen, in eerste instantie op basis de algemeen geldende standaard keeperstrainingen waar iedere keeperstrainer mee begint, maar daar was ik snel klaar mee.

Door gebruik te maken van mijn ervaringen in de andere sporten, heb ik mijn eigen programma ontwikkeld voor keeperstraining en in 2022 ben ik dan ‘eindelijk’ gestart met mijn eigen ZERO! Academy, waar ik naast het geven van hockey keeperstraining op diverse clubs ook begonnen ben met het organiseren van keepersclinics, de uiteindelijk basis voor de ZERO! ParaHockey Stichting.

Hoe en wanneer is ZERO! ParaHockey Stichting tot stand gekomen? Na het eerst (toen nog) keeperskamp, kreeg ik de vraag van een moeder of haar dochter mee mocht doen met keeperskamp omdat zij een verstandelijke beperking heeft. We hebben haar dochter uitgenodigd voor het eerstvolgende keeperskamp samen met nog een keeper met een verstandelijke beperking. Het keeperskamp met deze twee toppers was een groot succes en ben toen gaan onderzoeken wat er voor G-Hockey keepers aan dagkampen/-clinics georganiseerd werd, met als conclusie dat er nagenoeg niets georganiseerd wordt.

Vanaf dat moment hebben we onze keepersclinics uitgebreid naar hockey én keepersclinic voor G/LG-Hockey spelers/keepers én jeugdkeepers. Omdat wij zoveel mogelijk mensen met een verstandelijke danwel een lichamelijke beperking (niet afhankelijk van een rolstoel) willen stimuleren om te gaan sporten en in ons geval aan het hockeyen te krijgen, is er simpelweg geld nodig dus hebben we vorig besloten om een stichting op te richten en sinds 1 januari 2023 was de ZERO! ParaHockey Stichting een feit.

Kunnen jullie binnen 3 zinnen beschrijven waar jullie je precies mee bezig houden? Ons doel is om zoveel mogelijk mensen met een verstandelijke danwel een lichamelijke beperking (niet afhankelijk van een rolstoel) te stimuleren om te gaan sporten en in ons geval aan het hockeyen te krijgen. Hiervoor organiseren wij jaarlijks in samenwerking met de ZERO! Academy een aantal unieke ZERO! Clinics (hockey- én hardcore keepersclinics), voor alle ParaHockey spelers/keepers én voor alle reguliere 12/OL14/O16/018 Jeugdkeepers. ​Sport zorgt voor verbroedering, sociale ontwikkeling, zelfvertrouwen en vooral plezier. Iets wat de ZERO! ParaHockey Stichting maar al te graag aanbied.

Wat maakt STG Zero Para Hockey nu uniek? Met de ZERO! Clinics bereiken we twee doelgroepen die onder andere omstandigheden vaak niet met elkaar in aanraking komen: mensen met een verstandelijke danwel lichamelijke beperking én jeugd. Daarnaast bieden onze clinics een dag vullend programma, wat voor de G/LG-Hockey spelers/keepers nieuw is.

Tijdens de ZERO! Clinics hebben we (tot nu toe) altijd een Hoofdklasse keeper en speler aanwezig, die de deelnemers uitdagen en tips en trucs leren om een nog betere sporter te worden. En last but not least; het is altijd gezellig.

 

Wat zijn dé 3 voordelen van jullie product of dienst(en)? Sporten is belangrijk voor een algehele goede gezondheid, maar ook voor de ontwikkeling van de mens; het actief bezig zijn is nuttig, maar vooral ook sociale contacten opdoen tijdens het sporten…. Met de ZERO! Clinics zorgen wij dat zoveel mogelijk gelijkgestemden bij elkaar zitten; vrienden en/of clubgenoten bij elkaar, leeftijdsgenoten of gewoon op basis van niveau. Want het sociale aspect van onze ZERO! Clinics staat hoog in het vaandel. We willen ons aanbod verder uitbreiden naar andere clubs in het land, zodat we bijna ‘iedereen’ met een verstandelijke danwel lichamelijke beperking kunnen bereiken.

Wat kunnen jullie betekenen voor de club? Wij bieden een club de mogelijkheid om een ZERO! Clinic te organiseren, zonder dat de club veel tijd en/of geld hoeft te investeren.

In het kort, hoe ziet de samenwerking eruit met STG Zero Para Hockey?

 • De ZERO! ParaHockey Stichting organiseert de ZERO! Clinics, en voert o.a. de volgende zaken uit:
  • uitnodigingen versturen naar de clubs in de buurt
  • posters en flyers ontwerpen/printen/distribueren
  • verzorgen trainingsmaterialen op de dag zelf
  • ervaren/enthousiaste staff; hierbij is het uiteraard mogelijk voor jullie eigen leden mee te helpen met de ZERO! Clinics.
 • Wij vragen de club om de uitnodigingen onder de ParaHockey én de Jeugdkeepers leden te verspreiden en om trainers/staff uit te nodigen om te komen helpen tijdens de clinic
 • Zo ook de posters van de ZERO! Clinic op te hangen in het clubhuis en de uitnodiging voor de ZERO! Clinic op de website/ nieuwsbrief te plaatsen
 • Wij zijn bereid om ‘huur’ te betalen voor het gebruik van het complex, waarbij we uiteraard ook de horeca van de club inschakelen voor het verzorgen van de lunch e.d.
 • Tijdens de clinic zorgt de ZERO! Clinic Manager dat alles op rolletjes verloopt

 

Tot slot voor de fans, hebben jullie nog een leuk weetje over STG Zero Para Hockey voor de lezers?

Naast het organiseren van onze ZERO! Clinics zijn wij ook actief op diverse G-Hockey evenementen, waar wij open inloop clinics houden:

 • 10 juni: Special Friends Sportdag in het FBK Stadion in Hengelo
 • 25 juni: KNHB Landelijke G-hockey toernooi op ZSV Schaerweijde in Zeist
 • 20 augustus: EK G-Hockey in Mönchengladbach
 • 26 augustus: Eenhoorn G-Hockey Toernooi op WFHC Hoorn
 • 20 september: Open dag Johan Cruyff Foundation

 

 

Beeld: ZERO! ParaHockey Stichting

Leave a Reply