Skip to main content

Ze zijn twee handen op 1 buik, als zusters, als hockeyers, als spelers en zelfs als trainers. Ze werken samen en stralen op het hockeyveld bij HC Den Bosch maar inmiddels ook bij  de selecties van Nederlands meisjes A (NED U18) en Nederlands meisjes B. (NED U16)

Amber en Anouk hoe kijken jullie naar elkaars carrière en ambities? 

Anouk: Amber maakte op haar 10e de overstap van de M8E1 van HC Uden naar de MD1 van HC Den Bosch (2013-2014). Al vrij snel zag ik dat ze daar veel leerde en beter werd. Uiteindelijk ging ikzelf op 9-jarige leeftijd ook naar de MD1 van HC Den Bosch, als jonkie van het team (2015-2016).  Amber: Ik mocht in 2014 selectie doen voor District Zuid-Nederland en Anouk volgde in 2016 ook. Hetzelfde gold voor het NL U15 en voor het NL U16.  Zo hebben Anouk en ik eigenlijk steeds hetzelfde pad bewandeld.  Amber & Anouk: We vinden het allebei bijzonder dat twee zussen tot nu toe hetzelfde hebben doorlopen in het hockey. We willen dit samen doorzetten om onze dromen/ ambities na te streven. Ooit hopen we samen in Den Bosch Dames 1 en in het Nederlands elftal als zussen-duo in de verdediging te spelen.

Amber: Je bent geslaagd voor je HAVO en gaat nu sportmarketing studeren aan de Johan Cruijff Academy in Tilburg. Hoe zie jij je toekomst in de sport? Ik speel nu nog in de MA1 van HC Den Bosch en train ook al wekelijks met Dames 1 mee. Verder heb ik iedere week sleeptraining met Maartje Paumen. Met Maartje ben ik hard aan het werk om mijn sleeppush nog beter te maken. Ook heb ik al een aantal oefenwedstrijden mee mogen doen met Dames 1. In november 2019 heb ik mijn debuut mogen maken in de bekerwedstrijd tegen MOP. Dit was een superleuke en leerzame ervaring! Ik ga er alles aan doen om in de selectie van Dames 1 van HC Den Bosch te komen, want dat is natuurlijk wel mijn droom als je al 8 jaar bij Hc Den Bosch speelt. Komend jaar is er met NED U18 een toernooi in Kazan (Rusland) en ik ga mijn uiterste best doen om daarbij te mogen zijn. Mijn grootste droom is natuurlijk het Nederlands elftal halen en ooit mee te mogen doen aan de Olympische Spelen. Hiervoor zal ik keihard moeten blijven werken!

Anouk: Je studeert nog aan het VWO maar wat is jouw toekomstbeeld? Natuurlijk wil ik met school eerst mijn VWO diploma halen en daarna zou ik graag de opleiding Psychologie willen volgen. Ik ben er nog niet helemaal uit waar ik dat zou willen doen, maar gelukkig heb ik nog even de tijd om daar over na te denken. In de toekomst zou ik heel graag sportpsycholoog willen worden. In het hockey hoop ik nog vele stappen te kunnen maken. Ik mag dit seizoen ook weer in MB1 van Den Bosch spelen. Ik hoop later nog steeds voor deze mooie club te mogen spelen in het hoogst haalbare team namelijk Den Bosch Dames 1 en het liefst ook nog met mijn grote zus. Ik zou het ontzettend leuk vinden als ik in de toekomst ook nog in de Nederlandse jeugdteams kan en mag spelen zoals ik dat nu doe in NL U16, waar ik met heel veel plezier hockey. Ik leer heel veel bij dit team en hoop dit ook zo door te kunnen zetten. Net als Amber heb ik ook een sleeppush waar ik al vanaf de D’tjes mee ben begonnen met oefenen en die ik ook zeker nog beter wil ontwikkelen in de toekomst. Bij NL U16 heb ik sleeptraining van strafcornerspecialisten Bram Loomans en Taeke Taekema. Van kinds af aan heb ik altijd gezegd dat het mijn ultieme droom is om ooit een Olympische Spelen te mogen spelen. Dat is dan ook mijn grote doel voor de toekomst en waar ik keihard voor zal werken.

Amber en Anouk, jullie spelen hockey maar geven ook training via jullie eigen platform en halen hiermee ook geld op voor goede doelen, kunnen jullie ons iets meer vertellen over ABHockey?  

Anouk: ABhockey is ontstaan uit een creatieve opdracht  van school. Wij kregen daardoor uiteindelijk samen het idee om er één groot foto-album met filmpjes en leuke herinneringen van te maken voor later. Op onze site staat inderdaad dat wij vanuit ABhockey training geven, maar vanwege Amber haar examenjaar hebben we hier weinig tijd voor gehad. We geven overigens wel trainingen aan jeugdteams in Uden. Dit vinden wij beiden erg leuk om te doenAmber: We hebben al een aantal plannen op papier gezet wat we komend jaar willen gaan uitvoeren. Al het geld dat we ophalen, gaat naar goede doelen zoals Stichting Hulphond en Spieren voor Spieren. Dus hou onze plannen komende maanden goed in de gaten!  

Amber: Je speelt in Nederlands meisjes A. Hoe anders is het om voor je land uit te komen dan gewoon in een team te spelen? Ik speelde ruim 2 jaar in Nederlands U16 en heb veel stages en wedstrijden mee mogen spelen. Afgelopen zomer heb ik in Eindhoven het Six-Nations toernooi mogen spelen. De landen die daaraan mee deden, waren: Ierland, Spanje, Duitsland, België en in het bijzonder NL U15 tegen Anouk waar ik met 3-1 van gewonnen heb. Dat was een bijzondere wedstrijd, omdat je niet zomaar tegen je kleine zusje speelt. NL U15 deed mee in plaats van Engeland. Het is zeker anders om te spelen voor een Nederlands team, want naast dat je zo’n mooi oranje tenue mag dragen en het volkslied mag zingen, behoor je gewoon tot de 18 beste hockeyers van Nederland van mijn leeftijdscategorie. Het is ook superleuk dat je met meiden samen speelt die van verschillende clubs uit heel Nederland komen. Ook hebben we om de paar weken een belangrijk selectiemoment, dit heb je bij je eigen club niet.

Anouk: Je speelt sinds afgelopen jaar bij het NL U16. Is dat te combineren met je studie en je reguliere hockey? Sinds september 2019 mocht ik als 13-jarige en jongste van het team aansluiten bij het NL U16. Mijn eerste wedstrijd die ik mocht spelen voor NL U16  tegen België U16 scoorde ik gelijk twee goals uit twee strafcorners met een sleeppush. Tot nu toe heb ik geen problemen gehad met de combinatie van school en hockey in Den Bosch of hockey in het Nederlands team. Ik moet en kan goed plannen en dus is dat een groot voordeel dat ik mijn studie met hockey kan combineren.

Amber in MA1 van HC Den Bosch en inmiddels wekelijks trainen met Dames 1. Amber heeft haar debuut in november 2019 al mogen maken in Dames 1. Anouk in MB1 met ongetwijfeld diezelfde ambitie, praten jullie hier veel over met elkaar of is dit een onderdeel wat je zelf en met je team deelt? 

Amber: Dit is eigenlijk een dagelijks onderwerp in huis en onderweg in de auto richting de training of wedstrijden. We hebben beiden in ons achterhoofd dat we niet alleen zussen zijn, maar ook concurrenten van elkaar. We “pesten” elkaar regelmatig als het bij de één wat minder gaat of de ander scoort en andersom. Dit motiveert ons en houdt ons scherp. Anouk: In deze vreemde Corona tijd hebben we het geluk dat we met z’n tweeën zijn, hierdoor hebben we veel kunnen trainen met elkaar. We kunnen elkaar op deze manier prikkelen om beter te worden.  

Amber: Wat is behalve hockey je passie of je hobby in het leven? Ik hou heel erg van koken en bakken. Dit doe ik ook vaak samen met Anouk. In deze Corona tijd hebben Anouk en ik bijna iedere dag gekookt. Hier waren onze ouders natuurlijk erg blij mee, maar de rotzooi die we daarbij maakten niet echt. Ook ben ik erg creatief. Ik schilder en teken heel vaak om mijn hoofd even leeg te maken na een drukke dag of trainingsweek. Het vak beeldende vorming op school vond ik, naast  lichamelijke opvoeding, ook altijd heel leuk. Naast het hockey vind ik het ook superleuk om te gaan tennissen. Vroeger tenniste ik op hoog niveau, maar uiteindelijk werd het teveel en moest ik kiezen tussen hockey of tennis. In de kerstvakantie gaan we altijd skiën, één van mijn grootste passies en zo leuk om te doen! Mountainbiken en skeeleren doe ik ook vaak als ik niks te doen heb. Stilzitten is niet helemaal mijn ding. In het weekend spreek ik ook vaak af met vrienden of ga een keer lunchen met een vriendin. Naast al dat sporten heb ik ook een keer vakantie nodig. De 3 weken die we op vakantie gaan, gebruik ik om uit te rusten, zodat ik daarna weer langzaam kan gaan opbouwen.

Anouk: Wat is behalve hockey je passie of je hobby in het leven? In de zomer even op vakantie gaan vind ik heerlijk als je een heel druk hockeyseizoen en schooljaar achter de rug hebt gehad. Als we op vakantie zijn, heb ik ook echt even 3 weken rust, zodat ik mezelf weer kan opladen voor het nieuwe seizoen. We gaan ook ieder jaar in de Kerstvakantie of tijdens de Carnavalsvakantie een weekje skiën wat ik ook ontzettend leuk vind. Skiën doe ik al vanaf mijn  4e. Verder vind ik het leuk om is een keer te gaan lunchen of ’s avonds lekker een avondje te chillen met mijn vriendinnen. In vakanties of vrije dagen ben ik altijd nog wel sportief bezig. De ene keer gaan Amber en ik  tennissen of anders wel skeeleren of mountainbiken. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat ik ook bijna nooit stil kan zitten !

Amber en Anouk, hoe ondersteunen jullie ouders je hockey carrière en hebben ze zelf ook gehockeyd?  

Amber: Mama heeft op hoog niveau getennist en papa heeft 15 jaar betaald voetbal gespeeld, dus ze hebben beiden verstand van topsport en kunnen ons daarin goed ondersteunen. Vooral als het gaat  om de juiste balans vinden tussen training, voeding en rust. Anouk: We zijn onze ouders ontzettend dankbaar dat ze al vanaf dag 1 klaar staan om ons iedere keer  weer naar de training in Den Bosch of Utrecht of naar een wedstrijd te brengen. We beseffen ons dan ook steeds vaker dat het eigenlijk niet ‘normaal’ is dat onze ouders zoveel tijd voor ons hebben aangezien papa en mama ook nog moeten werken. Amber: Niet alleen wij doen aan topsport, maar papa en mama doen met hun volle agenda in zekere zin ook echt aan topsport! Anouk: We weten dat papa en mama nu al ontzettend trots op ons zijn met wat we al bereikt hebben en dat motiveert ons ook enorm om ons nog steeds verder te ontwikkelen.

Hoe kijken jullie over 10 jaar naar elkaar? Wat denk je hoe het leven van de ander eruit gaat zien en wat jezelf bereikt hebt? 

Amber: Ik ben over tien jaar 26 en Anouk is over tien jaar 24. Wij hebben beiden dezelfde dromen en ambities voor later in het hockey. We hopen in deze tien jaar heel veel mooie dingen mee te mogen maken en niet alleen samen, maar ook voor ons zelf. Anouk: We hopen in die tijd al vele wedstrijden samen gespeeld te mogen hebben in Den Bosch Dames 1 en in het Nederlands Team. Waar we stiekem toch ook wel van dromen is dat we samen een keer terugkomen van een Olympische Spelen met een gouden medaille. Amber: Daar kunnen wij op dit moment natuurlijk alleen nog maar van dromen, maar hopen dat dat deze droom ooit echt zal uitkomen! We zullen er nu nog steeds keihard voor moeten werken om onze uiteindelijke doelen te kunnen bereiken, het komt ons natuurlijk niet zomaar aanwaaien.

Leave a Reply