Skip to main content

Geen Hockeyclub kan zónder een of meer Hockey families. Zelfs de clubhuismanager kan daar niet omheen. Gelukkig duurt het nooit lang voordat je weet welke familieleden een belangrijke rol in de club spelen. De familiedag, het opening/slot toernooi, de kleding ruilbeurs, beaujolais primeur etc. Ze staan allemaal op de “onzichtbare jaar kalender” élk jaar weer. Als clubhuismanager beweeg je je tussen organisatoren die het al jaren doen, die de club historie met zich mee torsen. Wil je iets aanpassen? Misschien iets méér familiedag 2.0? Dat vergt tact, ook in een vaak heel gezellige omgeving. Wil je stappen zetten? Dan kan je niet om de “hockey familie(s)” heen, en dat maakt onze sport zo uniek. Hoe? Zorg voor een goede (werk)verdeling, respecteer alle inzet en zorg voor een échte samenwerking. Doe je dat, vanaf het eerste weekend goed, dan ga je daar veel plezier aan beleven. Gaat de Hockey familie nog 50 jaar mee? Is de Hockey familie in seizoen 29-30 nog steeds (dominant) aanwezig? Wie zal het zeggen. Mij valt op, dat in de regio Amsterdam/Almere/Gooi de eerste verschuivingen zichtbaar zijn. Meer dan twee generaties lang verbonden zijn aan een club? Dat wordt al snel minder, je maakt plaats voor een nieuwe familie. Het verloop van leden is hoog, afstanden spelen in Nederland Hockeyland nog steeds geen grote rol. De overstap naar een andere club kent weinig drempels. Links om of rechts om, ook in de provincie gaat dit proces plaats vinden. Het lot van menig hockeyclub, waar de A-jeugd vertrekt naar de grote stad en gaat studeren. Welke reden is er dan nog om aan een club verbonden te blijven? Met de huidige, onomkeerbare opkomst van betaalde krachten wordt ook de fysieke inzet van de families langzaam maar zeker minder. Het wordt meer een regie rol, bedenken en bewaken. De clubhuismanager staat ook de nodige veranderingen te wachten, nog meer een regie rol, nog meer een initiator, een aanjager. Zorgen dat de “onzichtbare kalender” wordt gevuld, en dat de bezetting wordt geregeld. Nog steeds met de hopelijke talrijke hockey families, maar in een sterk wisselende samenstelling. Wat blijft? Je moet nog steeds tactvol blijven opereren. Scherp zijn op de familie veranderingen. Ook in seizoen 29-30 zal je het samen moeten rooien. De term “Hockey Familie” blijft ongetwijfeld bestaan, alleen de duur en de invulling daarvan veranderd en zal blijven veranderen. Gelukkig maar……

Ik ben Roger Rosner, ik ben De Clubhuismanager en ik ben er ook voor jou, je club en jouw hockeyfamilie. Ik kom graag bij je langs voor een ondersteunend gesprek. Mail me: Clubhuismanager | Roger Rosner roger.rosner@kpnmail.nl www.clubhuismanager.nl

 

Leave a Reply