Skip to main content

Raoul Ehren, is sinds 2009 trainer/coach van de zeer succesvolle Dames 1 HC Den Bosch en sinds 2019 assistent bij de Red Panthers, oftwel de nationale ploeg van de Belgische hockey dames. Ehren speelde zelf op hoofdklasse niveau bij HC Den Bosch en was eerder coach van MOP heren 1, Push dames 1 en assisteerde o.a. Herman Kruis en zijn partner van hun hockeyschool Onfire, Sjoerd Marijne, in India en laat overal een spoor van successen achter.

Alles lijkt hem makkelijk af te gaan en van een leien dakje te verlopen; Raoul is het zo dat alles wat jij aanraakt verandert in goud? Nee hoor, dat denk ik niet. Afgelopen seizoen is daar denk ik een goed voorbeeld van. De verschillen zijn klein in de play offs en dan moet echt alles kloppen anders sta je gewoon met lege handen zoals afgelopen seizoen.

Je bent afgelopen seizoen geen landskampioen geworden met HC Den Bosch, waar lag dat aan volgens jou? De absolute topvorm was er niet bij ons. Het was nog net genoeg om in 3 wedstrijden van SCHC te winnen, maar in de finale was Amsterdam gewoon beter, zeker in wedstrijd 2.

Sinds 2019 ben je ook voor de Belgische damesploeg werkzaam. Wat zijn de allergrootste verschillen, qua techniek en mentaliteit, met het Nederlandse hockey? In Nederland wordt er al heel veel jaar vaker en met een hogere intensiteit getraind bij de clubs op het hoogste niveau. De spoeling is in Nederland dan ook vele malen hoger dan bij de Belgische dames. Technisch zie ik niet zo veel verschillen. Met betrekking tot de mentaliteit zijn er in Nederland meer speelsters die er al vanaf een bepaalde leeftijd heel veel voor over hebben om te slagen op het aller hoogste niveau, dat zie je in België inmiddels ook groeien. Er zit veel potentie, het team is flink verjongd. Als je het afgelopen jaar het gelijkspel tegen Nederland ziet op het EK, de overwinningen in de Pro League tegen Groot Brittannië, Nieuw Zeeland, USA, China, USA en 2x tegen Australië, dan is dat een bewijs van de progressie. Helaas zijn er ook wedstrijden geweest waarin het niveau nog niet structureel hoog genoeg was (Spanje op het EK, en de kwalificatie tegen China voor de Olympische Spelen).

België zit als hockeyland in de lift, althans voor de mannen die inmiddels wereldkampioen en Europees kampioen zijn. De dames hebben hun ticket naar Tokyo gemist. Ze staande 12e in de ranking, hoe kan dit verbeterd worden volgens jou? Meer en beter gaan trainen. Er is een flink aantal goede, nieuwe speelsters die voor de verjonging staan en de trainingsgroep (en de concurrentie) is groter dan voorheen.

Qua innovatie en techniek gebeurt er, zo lijkt het tenminste, van alles op hockeygebied. Jouw aanpak is echter redelijk conservatief, basis en vooral ook gericht op temporiseren, kun je daar wat meer over vertellen? Ik geloof erin dat je eerst de basisstructuur zo goed als mogelijk bijna 100% op orde moet hebben. Dan gaan we verder kijken waar we nog hier en daar iets kunnen winnen. Maar m.b.t. innovaties en het verfijnen van tactieken, technieken, snelheid en kracht zitten we daar zeker heel scherp bovenop. Dus we zoeken wel degelijk continu naar de verbetering, maar zonder de basis structuur uit het oog te verliezen.

In een land als België is het enthousiasme voor de sport hard aan het groeien, wat kunnen wij ze nog bijbrengen als die-hard hockeyland en wat kunnen we van hen opsteken? Als je naar de Belgische mannen kijkt kunnen wij die niet zoveel bijbrengen. Voor mij zijn die op dit moment de standaard.

Er gaan veel discussies of hockey een Olympische sport zal blijven, maar tegelijkertijd is Hockey de 2e meest bekeken sport wereldwijd, dat laatste heeft weliswaar te maken met metingen uit o.a. India, maar desalniettemin, hoe zie jij dit? Ik hou me hier totaal niet mee bezig.

Wat zouden de hockeybonden (landelijk, maar ook EHF en FIH) nog kunnen doen in jouw optiek, om de sport nog meer op de kaart te krijgen? Volgens mij wordt er al redelijk veel gedaan met uitwisseling programma’s en opleidingen, maar dat mag natuurlijk altijd uitgebreid worden. In Nederland zou het al helpen als we Pro League wedstrijden ook gewoon zouden kunnen bekijken op tv of in ieder geval de FIH live beelden via de website niet blokkeren.

Zelf heb je ook gehockeyd, is het belangrijk dat een topcoach ook op het hoogste niveau gespeeld heeft of maakt dit niet uit voor het vak? Voor mij is het absoluut een voordeel, maar ik denk dat er ook genoeg voorbeelden te bedenken zijn waar het niet een vereiste hoeft te zijn.

foto Robert Sanders – FotostudioRSP

Je werkt inmiddels alweer jarenlang als trainer coach, wat houdt jou gemotiveerd en wat was jouw allermooiste moment tot nu toe? Ik ga met veel plezier naar trainingen en wedstrijden.  Ook het werken met sporters, ze helpen beter te worden, het begeleiden van de teamprocessen die er spelen geeft veel energie. Ik heb veel mooie momenten meegemaakt, mooie prijzen gewonnen met Jong Oranje en Den Bosch, lastig om te kiezen. Een speelster die de stap naar het Nederlands team maakt zijn hele mooie momenten, maar als ik er echt 1 moet kiezen ga ik voor mijn  1e landstitel bij Den Bosch als hoofdcoach.

 

Leave a Reply