Skip to main content

Een club met teamsporten kan niet zonder goede sportveldverlichting, zeker niet in ons kikkerlandje waar het snel donker kan zijn, maar los van dat alles zijn duurzaamheid en kosten zeker factoren waar je rekening mee moet houden. Ledverlichting is niet alleen kostenbesparend slim, maar uiteraard ook duurzaam. Je kunt er jaren mee vooruit. Lichtjaren in het meest gunstige geval, maar dan moet je wel weten hoe en vooral wat je moet aanschaffen. Gelukkig zijn er bedrijven als sportverlichting.com die niet alleen een goed advies geven, maar tevens de verenigingen ondersteunen in de keuze, de aanschaf en een mooi verdienmodel. We interviewden sportverlichting en vroegen hun het hemd van het lijf!

Team Sportverlichting.com

Hoe is Sportverlichting.com ontstaan? Het is allemaal begonnen bij een kleine tennisvereniging in Wilp. Martin Bolderman, eigenaar van Sportverlichting.com, zat in het dagelijks bestuur en hem werd gevraagd of hij kon uitzoeken wat de mogelijkheden waren voor veldverlichting en of dit interessant zou zijn voor de club. Zogezegd, zo gedaan. Martin heeft destijds verschillende verlichtingsleveranciers benaderd. De leveranciers gaven stuk voor stuk wel een offerte af maar schetsten geen van allen een goed beeld van de verschillende mogelijkheden van ledverlichting, de mogelijkheden voor subsidieaanvraag, de energiebesparing en de terugverdientijd voor de vereniging. Zo kon Martin zijn ideeën voor veldverlichting natuurlijk niet verkopen tijdens de bestuursvergadering en algemene ledenvergadering, dus nam hij zelf het heft in handen: hij onderzocht de mogelijkheden van ledverlichting, hoe de energiebesparing en terugverdientijd zich met elkaar verhouden en hoe een vereniging dit zou kunnen financieren. Toen Martin de resultaten van zijn onderzoek presenteerde tijdens de algemene ledenvergadering was het gros van de leden erg enthousiast over de mogelijkheden van ledverlichting. Na afloop van de presentatie vroeg een bestuurslid van een andere sportvereniging of Martin dit ook voor hun vereniging kon onderzoeken. Dit was het begin van Sportverlichting.com en nu, 3 jaar verder, zijn we een grote speler op het gebied van ledverlichting bij clubs en verenigingen.

Sportverlichting, en met name ledverlichting, is hip & happening en hoort bij de milieubewuste club. Hoeveel hockeyclubs werken al met ledverlichting van Sportverlichting.com? Momenteel hebben wij ongeveer 120 sportclubs voorzien van ledverlichting. Daarvan zijn ongeveer 14 hockeyclubs. Daarnaast hebben wij meer dan 50 tennisverenigingen en ongeveer 30 voetbalverenigingen voorzien van ledverlichting. De overige clubs zijn voor atletiek, rugby, basketbal en handbal.

Veldverlichting kost enorm veel, wat is jullie plan van aanpak om te switchen van reguliere verlichting naar sportverlichting? Met ons solide 4 stappenplan zorgen we ervoor dat je helderheid krijgt op alle gebieden, zodat er een goede afweging én keuze gemaakt kan worden. We komen langs om ter plaatse de situatie goed in kaart te brengen en alle wensen op te nemen in ons advies. Daarna maken wij een businesscase en een lichtplan. Wij leveren een totaaloverzicht van de verlichtingskosten, het gebruik en verbruik, de terugverdientijd in combinatie met de investering, de subsidiemogelijkheden en een lichtplan op maat. Als dit in kaart gebracht is, berekenen wij de verschillende subsidiemogelijkheden en financieringsopties voor de sportvereniging. Voor sportclubs en -verenigingen verzorgen wij deze eerste 3 stappen kosteloos. Als alles rond is en er een akkoord is bereikt, gaan we over op de laatste stap: realisatie & onderhoud. De ledverlichting wordt zo snel mogelijk geïnstalleerd, zodat sportclubs zo snel mogelijk kunnen genieten van de sport en tegelijkertijd geld gaan besparen. Na de realisatie stellen we tot slot een onderhoudsplan op. We verzorgen graag het hele traject om zo bij te dragen aan de toekomstbestendigheid van clubs. 

HC Rotterdam

Er zijn subsidies mogelijk, maar het aanvragen ervan is voor veel clubs wel een heel gedoe, kunnen jullie daar ook mee helpen? Zeker! Dit is onderdeel van stap 3: subsidie & financiering. In Nederland zijn er tal van subsidiemogelijkheden. Grofweg kun je stellen dat er 3 categorieën zijn: de landelijke subsidie, de regionale subsidie en het ondernemingsvoordeel. Aangezien clubs vaak bestuurd worden door vrijwilligers – die hier over het algemeen beperkt tijd voor hebben – verzorgen wij kosteloos het subsidietraject. Wij vragen de subsidie voor clubs aan en nemen dit mee in de offerte. Voor het jaar 2020 is er een landelijke subsidie van 20 procent vastgesteld + 10 procent bij duurzame investeringen, zoals ledverlichting. In totaal is er dus 30 procent (!) subsidie beschikbaar voor clubs die investeren in ledverlichting. 

Jullie verlichten niet alleen sportvelden, maar ook hallen en dat is weer een heel ander soort verlichting. Hoe begeleiden jullie de clubs hierin en wat mogen ze nog meer van jullie verwachten? Wij verlichten zowel sporthallen als blaashallen. In principe begeleiden wij clubs met indoorverlichting op dezelfde wijze als clubs met outdoorverlichting. Voor sporthallen en blaashallen doorlopen wij hetzelfde 4 stappenplan, alleen is de verlichting anders. Sporthallen en blaashallen worden door ons verlicht met lijnverlichting of puntverlichting (ook wel highbays genoemd). De lijnverlichting wordt vooral gebruikt voor tennishallen en de highbays voor hockeyhallen. De verlichting wordt zo goed mogelijk aangepast aan elk type sport om zo een gelijkmatig en verblindingsvrij licht te realiseren.  

Waar staat jullie nieuwe pay-off ‘Helder in zicht’ voor? De naam Sportverlichting.com zegt uiteraard veel over het product, maar niet over de organisatie. Onze pay-off “Helder in zicht” zou dat moeten verduidelijken:

Helder staat voor:  Duidelijke taal. Goed overzicht. Geen vertroebelend beeld.

In zicht staat voor: Beeld dat je ervaart; goed zicht is goed presteren.

En verbastering van inzicht; we weten waarover we het hebben en geven klanten dit mee.

Meer weten? Neem contact op via sportverlichting.com !

 

Leave a Reply