Skip to main content

Sjoerd Woelders is technisch directeur aan de Naval Tata Hockey Academie. Hij blogt maandelijks voor ons over zijn belevingen in India en zijn haat & liefde verhouding met dit land.

Reizen

Eén van de dingen die mij niet meer verbazen, maar wel de mensen in Nederland als ik hen over India vertel, is het reizen hier in India. Vandaar dat ik deze maand dit met jullie wil delen. Net als in Nederland zijn hier verschillende vormen van transport, maar in mijn ogen kun je hier veel duidelijker een verschil maken in arm en rijk. Ik heb een lijstje gemaakt van arm naar rijk hoe mensen zich hier vervoeren over korte afstanden:

  • Lopend
  • Fietsend
  • Tuktuk
  • Bus
  • Motorfiets
  • Auto (uiteraard van klein naar groot)
  • Auto met chauffeur

Je denkt wellicht, ik mis de trein en vliegtuig, maar deze worden alleen gebruikt voor grote afstanden. De auto niet. Het wegennetwerk in India is namelijk niet te vergelijken met ons in Nederland. Wegenbelasting kennen ze hier niet, dus het verschilt per dorp of stad hoe goed de weg is. Ik heb hier al heel wat met de auto moeten reizen, maar harder van 100 km per uur ben ik nog nooit gegaan, en dat was nog wel op een prachtige snelweg die goed was aangelegd. Maar ja, het blijft India. Regels voor in- en uitvoegen zijn er niet (spookrijden is normaal hier) waardoor de remmen van auto goed getest worden als je 100 rijdt. Ik heb het bijgehouden en langer dan 60 sec 100 rijden lukt gewoon nergens hier! Auto’s met cruise control zijn hier geheel overbodig. Niet alleen omdat er geen regels met in- en uitvoegen zijn, maar ook omdat er plotseling koeien, schapen, honden of mensen op de (snel)weg lopen. Of iemand vond het wel weer mooi geweest met deze mooie weg en bedacht opeens er een stuk uit te halen of een brug te bouwen die niet aansluit (lees: ligt halve meter hoger of lager) met de weg. Door deze dingen (en dan ben ik echt nog wel een aantal vergeten) duurt een autorit over 50 kilometer zomaar 2 tot 2,5 uur. Indiërs doen hierdoor vaak maar 1 ding op een dag omdat het zo lang duurt allemaal. 

Lange afstanden

Voor lange reizen heb je de trein en het vliegtuig. Het meest populair is de trein omdat deze ook weer in categorieën verdeeld kan worden van goedkoop naar duur. Het vliegtuig wordt hier echt alleen maar gebruikt door mensen die geld hebben, ook al is een ticket vaak tussen de 50 en 100 euro (voor de afstand Amsterdam-Lissabon). Na wat navraag ben ik erachter komen dat een middenklasse salaris ongeveer 500 euro per maand is, dus dan is dat heel veel geld. Voor de trein heb je drie gradaties van goedkoop naar duur maar ook van langzaam naar (relatief) snel.

  • Overheidstreinen, deze stoppen echt overal.
  • Snelle treinen, soort intercity’s.
  • Super fast treinen.

Ik zal dit kort proberen uit te leggen. De overheidstreinen zijn de treinen die wij kennen uit het nieuws met mensen bovenop de trein en deze zijn veel te druk. Er zijn geen conducteurs omdat dit gevaarlijk is. Kaartjes zijn 10 cent om 40 uur te kunnen reizen, maar de meeste mensen die zo reizen betalen helemaal niets. De snelle treinen zijn iets duurder maar stoppen nog steeds vaak. Deze treinen leggen ongeveer 1100 km enkele reis af en gaan het hele land door. Kaartjes kosten tussen de 5 en 10 euro, afhankelijk van de afstand die jij aflegt. Hier zijn wel conducteurs. De super fast treinen stoppen alleen op grote stations en hebben vaak ook een slaapgedeelte en airco. Deze kaartjes zijn tussen de 3 en 15 euro. Voor 15 euro heb je een bed met kussen en beddengoed. Op deze trein moet je op naam reizen, is er beveiliging en een conducteur per cabine aanwezig. Als ik met de trein moet dan mag ik gelukkig in deze cabines voor een uurtje of 10 voor 600 km. En ja, deze reis maak ik gemiddeld 1 x per maand. Uiteraard  zijn de cabines op Indiase standaarden gemaakt en pas ik dus nergens in!! Het systeem is echter wel geweldig (lees: NS misschien moeten jullie dit ook gaan doen). Er is een app waarmee je exact kan zien waar jouw trein is, aangezien de gemiddelde trein een totale afstand van 1200 km moet afleggen enkele reis, is de kans op vertraging meer dan gemiddeld. Helemaal als er opeens een koe op de rails staat! Er is nog meer mogelijk met deze app;  als je in de trein zit kun je dat aangeven en kun je tevens een persoonlijk alarm aanzetten voor het station waar jij eruit moet zodat je nooit bij het verkeerde station uitstapt.  Ondanks dit alles zijn de meeste treinen hier gewoon op tijd! Eerlijk is eerlijk, reizen hier is vermoeiend voor westerse mensen in India, door de chaos, het tempo (vliegtuigen zijn makkelijk uur te laat) en omdat alles te klein is. Maar als je van de trein houdt en goedkoop wilt reizen dan heeft India hier een geweldig systeem voor!!

Volg jij mij ook al op instagram? Check @slinksterxm voor al mijn updates!

 

Leave a Reply