Skip to main content

Ze is niet meer weg te denken bij Oranje. Ze is snel. Ze is overal en haar temperament wisselt ze af met een stralende glimlach. Ooit zei ze: “Hockey is een simpele sport, maar het is moeilijk om het simpele goed te doen”. Zij doet het gewoon. Omdat ze dat kan. Want ze is 1 van de grande dames van Oranje. Eva de Goede.

Eva de Goede – WK  Hockey 2018 London, photocredits: Rie Sanderson

Eva, je broer is een tennisser, jij hebt ook getennist, hoe en waar is jouw hockey carrière gestart?

Dat klopt, ik heb vroeger veel getennist samen met mijn broertje. Rond mijn tiende ben ik op hockey gegaan. Vriendinnetjes van mij gingen hockeyen en ik dacht ik ga het ook proberen. Vanaf toen verliefd geworden op het spelletje.

Je bent niet van de opsmuk, wel lekker basic en vooral zeggen wat je denkt. Zo speel je ook. Basic dus ook basiskennis van de techniek, hoe belangrijk is dat en was dat altijd al je ding?

Ik denk wel dat ik van jongs af aan gevoel heb gehad voor het spelletje. Balsporten zijn wel echt mijn ding en heb ik altijd ontzettend van genoten. Ik hou van het concept teamsport, samen werken naar een doel en samen mooie dingen neerzetten. Ik kan dus ontzettend genieten van een mooie pass naar iemand. Op het moment dat ik ervoor zorg dat ik daarin excelleer kunnen anderen ook excelleren.

Je draait al heel wat jaren mee, hebt even een break genomen ter voorkoming van een burn-out, maar bent weer op volle sterkte terug met inmiddels een gouden wereldplak en een gouden CT op zak. Hoe kijk je tegen de toekomst aan? 2020 Olympische spelen en dan?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet heel ver vooruit kijk. Ik geniet nu weer ontzettend van het spelletje. Spelen bij Amsterdam en natuurlijk het Nederlands team maakt mij op dit moment gelukkig. Dat is voor mij het belangrijkste, dat ik het leuk blijf vinden en dat ik fit ben natuurlijk. Dus ik ga voor Tokio,  als alles natuurlijk goed blijft gaan 😉

Er verandert veel in het internationale hockey, bijna jaarlijks worden de regels aangepast. Is dat een goede ontwikkeling volgens jou of moet het een paar jaar stabiliseren?

Ik denk dat het altijd goed is om te blijven ontwikkelen / veranderen. Soms kom je er dan ook achter dat iets niks is maar dan weet je het in ieder geval wel. Dus ja, ik ben van mening dat het een goede ontwikkeling is voor de hockeysport.

Je hebt een druk leven naast hockey bij Dames 1 Amsterdam, Oranjehockey, met inmiddels ook de pro hockey league erbij en een vriend die ook op het hoogste niveau hockeyt zowel voor de heren Hoofdklasse bij KZ en als international. Heb je nog wel tijd voor een privéleven en hoe combineer je dat?

Ik heb zeker wel tijd voor een privéleven. Je moet alleen wel keuzes maken en prioriteiten stellen natuurlijk. Ik weet zelf waar ik voor kies op dit moment en natuurlijk combineer je het voor zover het kan maar in the end gaat het om op mijn best te zijn in Tokio.

Je hebt al zo enorm veel gewonnen en meegedaan in de mooiste competities die er zijn, zoals het EK, het WK en vooral de Olympische spelen, dus de keuze wordt vast moeilijk, maar wat was voor jou het allermooiste hockeymoment ooit en waarom?

Het is inderdaad een verschrikkelijke moeilijke keuze. De OS zijn gewoon zo bijzonder. Het ultieme voor een sporter om aan mee te doen en om dan ook nog eens twee keer goud te halen en een keer zilver is bijna onwerkelijk. Als ik echt moet kiezen ga ik toch voor het WK in Den Haag. Dat was zo verschrikkelijk bijzonder om voor het fantastische thuispubliek een gouden medaille te halen. Toen dacht ik echt, wow, dit ga ik nooit meer in mijn leven meemaken.

WK Hockey 2014 Oranjehockey. Photocredits: Jan Willem de Venster voor HockeyStyle Magazine

Het huidige Oranjehockey Damesteam is natuurlijk een heel ander team dan een paar jaar terug; je gaf ook al aan dat je dit een heel prettig team vond, met overal sleutelspelers en je visie op het spel is heel duidelijk en helder. Zie je jezelf na je eigen carrière nog wel terugkeren als trainer coach of houdt het na het hockey helemaal op met hockey?

Op dit moment zie ik mezelf niet echt terug keren als speler of coach. Ik ben nog steeds erg aan het genieten van het spelletje en zal het altijd blijven volgen maar op dit moment denk ik dat wanneer ik klaar ben ik ook echt klaar ben.

foto Robert Sanders – FotostudioRSP

Voor de fans:

Welke muziek stream je graag? Ik ben echt fan van veel dingen. Een manusje van alles. Vaak voor hockeywedstrijden wel met een lekkere beat erin om een beetje in de goede strijd sfeer te komen. 😉

Wat is je lievelingseten? Ik ben echt een sushi mens. Kan ik niet genoeg van krijgen!

Wat doe je graag buiten het hockey, heb je een hobby? Ik heb verder niet echt een hobby. Vind het voornamelijk fijn als ik een keer tijd heb voor andere dingen om dat ook te besteden met familie/ vrienden.

Met welke stick en schoenen speel je en waarom zijn die voor jou het beste? Ik speel met een Adidas stick, de DF24. Daarnaast loop ik op de Adipower schoenen van Adidas.

Tot slot: Wat is jouw toptip voor de aanstormende talenten? Je moet er zelf hard voor werken als je iets wilt bereiken. Zolang je ergens van houdt doe je er alles voor. Blijf genieten en dromen. 🙂

 

 

Leave a Reply