Skip to main content

Nummer 1 van de Grande Dames in de Hockeysport is zonder enige twijfel Marijke Fleuren. Zij heeft heel veel bereikt als bestuurder, is sinds 2011 voorzitter van de Europese Hockey Federatie en maakt zich o.a. hard voor meer vrouwen in topposities in de sportwereld.

Marijke Fleuren, je bent sinds 2011 voorzitter van de Europese Hockey Bond, ook wel de EHF genoemd. Je hebt als insteek gekozen voor verbinden, verbeteren en versterken.

Als je terugkijkt naar toen, hoe ziet een en ander er nu uit?

Ik denk dat we een mooie vooruitgang hebben geboekt. Zowel in de ontwikkeling van de competitie – clubs en landen – als in opleiding en development opzicht. Denk aan onze Europese Kampioenschappen en EHL, beide grote evenementen geworden, en aan de opleidingsstructuur waarin ondersteuning voor all niveaus te vinden is. Daarnaast is onze aanpak van het Parahockey nu wereldwijd aanvaard en zijn we met de seminars voor onze jeugdige organisatietalenten voorbereid op de toekomst.

De hockeysport ontwikkelt, met iedere keer nieuwe regels en voorstellen, dat kan voor de breedtesporter wat verwarrend werken. Kun je je hier iets bij voorstellen en wat is jouw standpunt hierin?

Zonder vernieuwing geen vooruitgang. Met de EHL hebben we het voortouw genomen om de regels een opfrisbeurt te geven. Maurits Hendriks heeft daarin een grote rol gespeeld. Wij konden dat doen omdat de EHL een clubcompetitie betreft die onder onze eigen bevoegdheid valt. De FIH heeft 90% van de pilots overgenomen.

Natuurlijk begrijp ik dat sommige veranderingen voor de breedtesport even wennen zijn. In sommige gevallen kost het wat meer tijd om te accepteren dat bijvoorbeeld een wedstrijd in 4 kwarten wordt gespeeld. We luisteren goed naar de geluiden om ons heen en dat kan reden zijn dat we pilots niet omzetten in regelwijzigingen. Ik ben er trots op dat we binnen de hockeywereld open staan voor regelaanpassingen. Je ziet hoeveel moeite het Marco van Basten kost in de voetbalwereld.

Hockey staat op de 3e plek wereldwijd als meest bekeken sport. (2 miljard volgers – bron top 10 populairste sporten ter wereld). Als Olympische sport hoor je echter dat het geen stabiele positie heeft. Hoe matcht dit eigenlijk?

Hockey heeft als Olympische sport een stabiele positie, wat daar ook over gezegd wordt. Daar heb ik geen enkele twijfel over. We zijn een aantal jaren (2013) geleden wakker geschud en hebben begrepen dat we meer naar buiten gericht moeten zijn en onszelf veel beter moeten presenteren in de media, zodat de fans wereldwijd ook echte hockeyfans kunnen worden. Daar zijn we hard mee bezig en het werkt. Denk aan de FIH Pro League. Ook de hockey games zijn volop in ontwikkeling.

Hoe werkt de Europese Hockeybond samen met de Internationale Hockeybond en wat merken wij in Nederland hiervan? 

Als voorzitter van de EHF ben ik automatisch lid van het FIH bestuur. Andere mensen uit mijn bestuur zitten in FIH Commissies. Angus Kirkland, de Director General van de EHF, heeft samen met zijn collega’s uit de andere continenten regelmatig overleg met de FIH Ceo en staff. Dus er lopen veel lijntjes. Wij vallen allemaal, inclusief alle hockeylanden en indirect de clubs, onder de ‘governing body’ van de FIH. Ik denk dat iemand die bijvoorbeeld in Phoenix dames 2 speelt, geen idee heeft van deze structuur. Dat is ook prima. De clubs in Nederland hebben te maken met de KNHB. Daar kunnen ze alle informatie krijgen en indien nodig naar ons doorverwezen worden.

Op dit moment maak je je sterk voor de rol van vrouwen in de sportwereld. Kun je daar iets meer over vertellen?

Zeker. Wanneer je een tijdje meeloopt in de organisatie binnen de hockeywereld, dan kun je er niet onderuit dat je de verhoudingen op het veld (min of meer 50/50) niet terugziet in het (top)management van de sport. Of dat nu over scheidsrechters, coaches, commissieleden of bestuurders gaat. Gelukkig is Yolande Brada hard aan het werk om meer vrouwelijke topscheidsrechters te krijgen. Binnen de EHF en de FIH werken we aan meer vrouwelijke coaches wereldwijd. Ik richt me vooral op bestuurlijk talent. Ik denk dat, wanneer de verhoudingen wat meer gelijk zouden zijn, dat echt de sfeer en de kwaliteit van de beslissingen ten goede zou komen. Thomas Bach zegt steeds dat het niet logisch is om 50% van de wereldpopulatie niet te gebruiken. En dat sport een prachtig platform geeft om daar iets aan te doen. Die uitdaging heb ik aangenomen.

Hoe? Door initiatieven te ontplooien binnen de EHF: Statutair meer vrouwen in bestuur, tenminste 2 vrouwen in elke EHF commissie, het organiseren van een EHF Leaderships Forum, waarvoor we van alle lidstaten 1 vrouw uitnodigen om deel te nemen, etc. Door veel met vrouwen te praten – jong en oud -, door te luisteren naar wat zij zouden willen en waarom ze de stap (nog) niet hebben gemaakt. Door de verschillende functies die ik bekleed kan ik verbindingen maken. O.a. door presentaties te geven. In maart geef ik een presentatie in Cairo over de internationale positie van vrouwen in het hockey op een congres voor Arabische vrouwen. Een uitdaging, want wat kun je wel zeggen en wat niet?

Kortom, op alle fronten probeer ik me in te zetten omdat ik werkelijk vind dat we stappen moeten maken en daar wil ik graag tijd en aandacht aan geven. Wat ik daarvoor nodig heb? Inspiratie, veel inspiratie en die krijg ik. Er is zoveel vrouwelijk talent om ons heen!

Foto’s: Frits Ketelaars voor HockeyStyle Magazine

 

Leave a Reply