Skip to main content

We interviewden 2 toppers die dit seizoen ervoor kozen om niet in Nederland verder te gaan, maar een levenservaring op te doen door in de Verenigde Staten te gaan studeren en hockeyen. Amber Ezechiels, van AH&BC Amsterdam en Lisanne van den Noort van Gooische besloten de sprong te wagen en kwamen met behulp van KingsTalent, een gespecialiseerd buro in het begeleiden, plaatsen en rekruteren van ‘student-athletes’ zorgde ervoor dat alles pico bello geregeld werd voor deze dames en dat dit inderdaad dé ervaring van hun leven werd.  

Amber Ezechiels: Afgelopen voorjaar werd ze weer geselecteerd voor Nederland U18. Eerder werd ze al Europees kampioen met Nederland U16. Maar natuurlijk kennen we haar als belangrijke pion bij Amsterdam U18. Vorige maand trok ze haar Amsterdamse deur achter zich dicht. Met haar VWO diploma op zak vertrok ze naar Virginia. America here I come! 

Hoe ben je erbij gekomen om in Amerika te gaan sporten? Ik ben op het idee gekomen omdat ik vaak met mijn familie op vakantie ben geweest naar Amerika. Wij hebben daar vrienden wonen en die hadden al vaker gezegd ‘Waarom kom je niet in de US studeren en hockeyen’. Nadat ik een voorlichtingsdag over studeren in Amerika had bezocht ben ik helemaal enthousiast geworden en heb ik een en ander opgestart. 

De universiteit waaraan jij gaat studeren telt ruim 20.000 studenten. Wat weet jij nog meer over the University of Virginia (UVA)? Ik ben zelf afgelopen februari al bij UVA geweest en wat de teamgenoten mij vertelden is dat zij een honour code hebben: dit houdt in dat je aan het begin van je studie ondertekent dat je nooit iets zal stelen. Alle studenten houden zich hieraan. Een teamgenootje was haar MacBook vergeten in de bibliotheek en na een paar uur lag hij nog steeds op dezelfde plek! Dat vond ik heel mooi om te horen. Verder hebben ze een heel groot football stadium, wat heel indrukwekkend was om te zien. 

Wat heb je al allemaal gedaan om je voor te bereiden op dit avontuur? Pfoee, er komt zoveel papierwerk bij kijken! Gelukkig is dit allemaal achter de rug! KingsTalent is specialist is in het begeleiden van talentvolle hockeysters naar de VS; zij hebben mij enorm geholpen en ervoor gezorgd dat ik hier met een beurs op zak kan gaan hockeyen en studeren op het allerhoogste niveau. Voordat ik vertrok had ik al regelmatig contact met mijn teamgenoten en coaches. Ook wist ik al wie mijn kamergenoot zou zijn. Ik had ook al een heel boek binnengekregen waar alle kracht- en hockeytrainingen in staan en het hele speelschema van de competitie. Onder andere uit tegen Boston, Penn State, Delaware, Duke en thuis onder andere tegen Miami, Louisville, Longwood. 

Waar kijk je het meest naar uit in Amerika en waarom? De hele ervaring! Iets totaal anders dan in Nederland. Het kunnen combineren van een studie en een sport die ik graag doe is geweldig. De hele sportbeleving in Amerika is geweldig.

Het hockeyelftal deed het vorig jaar in de conference erg goed. Met jouw komst hoopt Michele Madison, head coach van het field hockey team, dat haar team volgend seizoen meer indruk kan maken in de nationals. Heeft de coach al iets losgelaten over verwachtingen voor het komend seizoen? We gaan gewoon heel hard werken en hopelijk ACC champion worden om vervolgens ook NCAA champions te worden.

Wat verwacht je zelf te bereiken komend seizoen? Welke doelstellingen heb je jezelf gesteld? Ik wil belangrijk zijn voor het team en persoonlijk gewoon mezelf zo goed mogelijk verder ontwikkelen.  Studeren is natuurlijk ook belangrijk. Welke opleiding heb je gekozen? Hier in de US heb je een undergraduate fase van vier jaar vergelijkbaar met de bachelor in Nederland en  kies je de eerste 2 jaar verschillende vakken in verschillende richtingen. In het derde jaar kies je vervolgens je major en eventueel een minor. Ik heb nu met name vakken zoals economie, wiskunde, management etc. gekozen.  

Hoe heb je jouw eerste Amerikaanse pre-season ervaren? Viel het mee? Viel het tegen? Het was vooral een hele drukke periode. Ik kwam op dinsdag in Charlottesville aan en moest op woensdag inchecken bij m’n summer school dorm. Ik sliep met een tennister op de kamer en heb meteen heel veel mensen leren kennen. Met de atletengroep hadden we ook iedere zondag meetings. De eerste 3 weken stonden in het teken van school, heel veel huiswerk en nog geen hockey. In de laatste week begon ook het hockey, en moest ik mijn end papers voor Summer school inleveren. Die week had ik een welcome dinner met m’n team, een farewell dinner met summer school en op donderdag m’n eerste training met het team. In plaats van trainen stonden er drillmasters van het Amerikaanse leger op ons te wachten en hebben we 4 uur op het veld gestaan en als team allerlei opdrachten moeten doen. Als 1 iemand iets fout deed moest het hele team alles opnieuw doen. Daarna snel naar m’n dorm om m’n papers af te maken en om 01.00 ’s nachts vielen m’n ogen dicht. Op vrijdagmorgen om 4.30 uur moest ik alweer in het zwembad liggen met die legergasten, daarna m’n papers afmaken en inleveren, meeting met het team ’s middags en daarna verhuizen naar een hotel waar we 2 weken met de atleten ondergebracht werden. Verder hadden we allerlei looptesten, iedere dag dubbeltrainingen, veel krachttrainingen en meetings. Gelukkig heb ik m’n summer school met goede cijfers afgesloten en kon ik me dus even helemaal alleen op hockey concentreren.

Wat zijn UVA’s vaste rituelen voor een wedstrijd? Het is vergelijkbaar met je voorbereidingen in Nederland: teambespreking, warming-up, etc. Wel spelen we hier standaard met hartslagmeters en is de selectie wat groter, nu 24 meiden. Er zijn er echter een paar geblesseerd dus we zijn niet met de hele groep op reis. Ik ben bijna niet gewisseld deze 1e wedstrijd en alhoewel het rond de 30 graden was tijdens de wedstrijd ben ik gelukkig zo langzamerhand goed gewend aan de warmte.  

Hoe verliep de eerste officiële wedstrijd? Inmiddels zijn de eerste oefenwedstrijden achter de rug en zijn we afgelopen donderdag met de bus vertrokken naar Philadelphia waar we gisteren de 1e officiële wedstrijd van het seizoen tegen Drexel University hebben gespeeld. Philly is een superleuke stad en we sliepen in een lekker hotel. ’s Morgens een wandeling door de stad en wat stretchen en rond 13.30 vertrokken we naar de pitch. We begonnen een beetje aarzelend maar al snel ging het lopen en wonnen we de wedstrijd met 8-1. Ik heb ook nog een doelpuntje meegepikt dus dat was een lekker begin, haha. Gisteravond zijn we doorgereden naar Penn State waar we zondag tegen spelen. Vandaag staat er een hersteltraining op het programma.

Lisanne van den Noort: Geboren en getogen in Blaricum, maar inmiddels vertrokken naar de VS. Ze is een Husky nu! Een UConn Husky welteverstaan. UConn is een openbare universiteit in de Amerikaanse staat Connecticut. Vorig jaar werden de UConn Huskies nog Field Hockey landskampioen op het allerhoogste niveau! Een enorme uitdaging voor Lisanne die het afgelopen seizoen uitkwam voor Gooische HC MA1. Samen met KingsTalent, specialist in het begeleiden van talentvolle hockeysters naar de VS, bereidde zij zich voor om met een beurs op zak te kunnen gaan hockeyen en studeren. Voor haar vertrek keken we samen met haar al even vooruit op haar overgang naar de VS. Het kon haar niet snel genoeg beginnen! Inmiddels heeft ze haar eerste officiële wedstrijd van het seizoen achter de rug.

Wat kun je ons vertellen over Uconn Field Hockey? Ik heb voor mijn vertrek naar Amerika al met een aantal meisjes uit mijn team contact gehad en we zijn allemaal super enthousiast. Spelers vertelden mij dat het team voelt als een familie, dit is voor de coaches ook een belangrijk aspect. Toch lekker op een universiteit van meer dan 30.000 studenten! De universiteit ligt tussen Boston en New York, twee supervette steden die ik zeker een aantal keer ga bezoeken. Verder laat ik het lekker op mij afkomen, ik vind het een supervet avontuur en een kans die ik met beide handen volledig grijp.

Uconn is de huidige landskampioen. Hoe goed voelt het om deel uit te mogen maken van dit team volgend jaar? Ik vind het een enorme eer om uit te komen voor een team dat het zo goed doet in zo’n land als Amerika. Het is toch een droom om in een team te spelen dat ervaring heeft in de final four en om er misschien zelf ook wel in te gaan spelen. Het is een droom die nog onwerkelijk lijkt, alsof ik in een film speel. Maar ik hou wel van een uitdaging.

Wat zijn je verwachtingen voor aankomend seizoen? Mogen we een kampioenschap verwachten? Ik vind dat je je verwachtingen of doelen voor een seizoen zo hoog mogelijk moet stellen, aangezien UConn de laatste jaren aanzienlijke resultaten heeft geboekt wat betreft het kampioenschap denk ik dat de kans op een kampioenschap dit jaar zeker weer een mogelijkheid is en ik verwacht dat wij er alles aan gaan doen met het team om de titel van Uconn te verdedigen. Aan de andere kant zeggen resultaten van voorgaande jaren niet alles, teams veranderen elk jaar weer en ook de selectie bij Uconn is veranderd. Om echt over verwachtingen in plaats van doelen te spreken, moet ik eerst het team en de competitie leren kennen, en zij mij.

Studeren is natuurlijk ook belangrijk. Welke opleiding heb je gekozen? In het eerste semester ga ik 4 vakken volgen: Principles of Microeconomie, Seminar in Academic writing, France & Franco world 1850 today en Witches and Wizards in France, een class die we met meerdere teamgenoten en andere student-athletes doen. Wat het precies is, geen idee. Maar dat gaan we snel genoeg meemaken.

Hoe heb je jouw eerste Amerikaanse pre-season ervaren? Viel het mee? Viel het tegen? Mijn eerste Amerikaanse pre-season viel zeker niet mee, vergeleken met de Nederlandse voorbereidingsperiode op een nieuw seizoen pakken de Amerikanen pre-season heel anders aan. Met maar 2 weken de tijd stond mij een zware periode te wachten. 2 weken lang waren we ongeveer 5 uur per dag actief bezig met hockey, met in deze 2 weken maar 2 rustdagen. Gelukkig zijn ze hier wel erg gefocused op de recovery van onze spieren, dus na elke training was er tijd genoeg voor bijvoorbeeld een ijsbad. Toch waren deze 2 weken meer dan alleen maar zwaar; doordat je de hele dag door met je team bent leer je elkaar heel goed kennen. Tijdens die eerste 2 weken zijn er alleen maar student-athletes op campus, en slaap je met je team. Het leukste aan pre-season is, naast dat je elkaar in een korte tijd heel goed leert kennen, alle kleren die je de eerste dag krijgt, het is zoveel en zo vet!! Het minder leuke is het zware gedeelte, en het maar door blijven trainen. Maar de minuut nadat ik in het vliegtuig stapte naar Chicago voor de eerste wedstrijd, besefte ik dat dit het allemaal dubbel en dik waard was!

Wat zijn Uconn’s vaste rituelen voor een wedstrijd? Vergeleken met de enorme waslijst aan rituelen bij Gooische, valt het hier bij Uconn erg mee. Nog steeds doe ik mijn schoenen en sokken op dezelfde manier aan, maar de rituelen met het team vallen enorm mee. Bij onze thuiswedstrijden doen we altijd een ‘chant’. Hierin zeggen we: “UConn, Huskies… UConn, huskies … huskies, UConn … Woof”. Klinkt misschien een beetje raar zo, maar als je het hoort is het eigenlijk best vet.

Hoe verliep de eerste officiële wedstrijd? Onze eerste wedstrijd speelden we tegen #12 Northwestern op een heel mooi veld naast het strand. Na 2 weken voorbereiden, waren we er helemaal klaar voor. Toch waren er een aantal dingen totaal nieuw voor mij. Aan het begin van de wedstrijd werd het Amerikaanse volkslied opgezet waarna de namen van de speelsters omgeroepen werden, verder werd de wedstrijd uitgezonden op de Amerikaanse televisie, waardoor we om de 17 minuten een televisie- break hadden. En we hadden we een video scheidsrechter!! Dit vond ik heel cool, omdat je dit in Nederland helemaal niet ziet in de competitie. De wedstrijd hebben we uiteindelijk gewonnen met 4-2 zonder de videoscheidsrechter te gebruiken.

HockeyStyle en KingsTalent.com wensen Amber en Lisanne veel plezier en succes met hun avontuur in de VS. 

PS:

Wil jij ook meer weten over studeren en hockeyen in de VS? Kijk snel op de website van https://kingstalent.com/nl/ Je kunt ook een mail sturen naar info@kingstalent.com, of telefonisch contact opnemen: 06-39614538.

 

 

tekst: Maryse Govaert

Leave a Reply