Skip to main content
Stories

De naam is Janssen, Jip Janssen

By 9 februari 2021augustus 20th, 2021No Comments

Hij gaat er altijd voor. Geeft alles, want daar is hij topsporter voor. Wel altijd met Adidas. Swingt op Michael Jackson en de Dire Straits. Heeft lol met roomy Joep de Mol, is dol op BBQ Hamburgers én is de altijd analytische speler.

De naam is Janssen, Jip Janssen.

Gestart in Naarden, inmiddels al geruime tijd bij Kampong en niet meer weg te denken bij Oranje, vertel eens Jip,  had je dat 10 jaar geleden zien aankomen? 10 jaar geleden… Toen was ik 13. Ik moet zeggen dat ik daar toen totaal niet mee bezig was. Ik vond het spelletje gewoon fantastisch. Rond die leeftijd was ik ieder weekend op hockeyclub Naarden te vinden. Ik wilde zo veel mogelijk spelen, of het nou voor de C1,B1 of de A4 was. Als ik ergens mee kon spelen dan deed ik dat. Ik hockeyde met mijn vrienden, plezier stond daarin voorop.

Je wordt ‘beticht’ van loepzuiver spel en snoeiharde strafcorners, had je die laatste als ‘specialisatie’ en wie is je grote voorbeeld hierin (had je die eigenlijk wel)? Ik ben op vroege leeftijd begonnen met het nemen van de strafcorner. Eerst een jaar met de geslagen bal, maar daarna ging ik over op de sleeppush. Een beweging die heel erg veel training vereist. Ik heb niet echt een voorbeeld, maar ik keek wel altijd heel erg op tegen Mink van der Weerden. Ik heb met veel  bewondering gekeken naar de spelen van 2012, waarin hij definitief doorbrak. Volgens mij werd hij zelfs topscorer dat toernooi. Tot op de dag van vandaag heb ik nog enorm veel respect voor hem en zijn carrière.

Met Oranje en Kampong zijn jullie gelukkig weer lekker bezig, want internationale spelers moeten vooral ook kunnen oefenen. O.A. daarom mocht de hoofdklasse weer starten, de overige senioren moeten vooralsnog wachten en mogen hooguit in groepjes van 2 trainen. Hoe kijk je daar tegenaan? Ik denk dat het cruciaal is voor de olympische spelen dat we de competitie kunnen hervatten, daar ben ik enorm blij mee en ik voel me ongelofelijk dankbaar en bevoorrecht hierover. Het is natuurlijk jammer dat de andere hockeyteams in groepjes van twee trainen. Ik hoop dat alles zo snel mogelijk weer normaal wordt zodat iedereen weer van het spelletje kan genieten.

Met het oog op Tokio is het nog even spannend, al zegt Tokio wel dat alles doorgaat. Is het een bucketlist ding voor jou de OS of vind je een WK/EK net zo belangrijk en leuk? De olympische spelen winnen is voor mij een ultieme droom/doel. Mijn hele leven staat in teken van er voor zorgen dat ik op dat toernooi op mijn top ben. Voor mij hangt er iets magisch om dat toernooi heen. Het is het allerhoogste podium waar een sporter op kan acteren. Ik hoop dat het op een verantwoorde manier door kan gaan.

Afgelopen 31 januari mochten jullie ein-de-lijk weer aan de bak in de hoofdklasse. Tegen Bloemendaal. Een klassieker zegt het publiek. Is dat voor jou ook zo of heb je eigenlijk een andere favoriete tegenstander en wie heb je het liefst tegenover je in een battle? Het was heerlijk om weer op het veld te staan ja! Voor mij zijn de wedstrijden tegen Bloemendaal hele leuke wedstrijden en er staat zeker een extra lading tegen Bloemendaal, maar ik moet toegeven dat ik geen favoriete tegenstander heb.

Door corona is alles anders en er vallen veel toernooien uit. Net weer zijn de Europese club kampioenschappen voor de zoveelste keer verschoven. Was de agenda niet een beetje te vol de laatste jaren en hoe deal(de) jij ermee met je spel voor de Hoofdklasse/Oranje/EHL/EK in 1 jaar bijvoorbeeld? Ik vond het zeker niet te druk. Ik geniet van veel wedstrijden. Het is daarentegen wel een uitdaging om je lijf helemaal op orde te houden, maar daar ben je topsporter voor! 😉

Je studeert(de) Business Analytics. Studeer je nog? Wat wil je later eigenlijk worden als je groot bent en wil je in de hockeywereld blijven werken of juist helemaal niet? Ik heb vorige maand mijn bachelor Business Analytics afgerond. Mijn volgende stap is een master Econometrie. Wat ik er later mee wil worden weet ik nog niet precies, dat zal zichzelf vast en zeker uitwijzen. Ik weet in ieder geval dat ik niet in de hockeywereld wil blijven als coach. Misschien dat ik actief blijf als corner-trainer als daar vraag naar is.

Welke stick, welke schoenen en waarom? 

Schoenen: adipower (Adidas) Stick: Kromaskin AX (Adidas).  In mijn ogen staat Adidas op alle fronten bovenaan. Op gebied van kwaliteit, maar ook zeker op het gebied van design.

Heb je een favoriete roomy in Oranje? Ik lig altijd met veel plezier met Joep de Mol.

Voor welk eten kunnen we jou wakker maken? Mij kan je echt wakker maken voor een lekkere Hamburger. Het liefst van de BBQ.

Wat is jouw Spotify top 3?

no.1: Man in the mirror – Michael Jackson.

no.2: Love yourz – J. Cole

no.3: Sultans of swing – Dire Straits 

Tot slot, wat is jouw toptip voor jong aanstormend  hockey talent? Ik raad ze aan om (indien het mogelijk is met blessures) na iedere training (zelfs als het een keer regent of als je geen zin hebt), 15 minuten te besteden aan verbeterpunten, of juist dingen die je al goed kan maar nog een niveau om hoog wilt tillen. Oefenen, oefenen, oefenen.

 

Beeld: Frits Ketelaars voor HockeyStyle.nl

 

Leave a Reply