Skip to main content

Winterstop, tijd voor zaalhockey, maar toch is het ook tijd om je hockeyschoenen voor buiten te bekijken.  Samen met HockeyCentre.nl geven we je tips over noppen, maten en verzorging! Nicole Laarhoven van deze hockeyspecialist uit Almere (die ook online te vinden is) beantwoord onze vragen en geeft je tips!

Welke hockeyschoen past bij mij en waar moet  je eigenlijk op letten bij het kopen van nieuwe schoenen?

Nicole: Naast verschillende modellen schoenen, hebben de schoenen ook variërende noppen patronen. De noppen voor een waterveld zijn weer anders dan voor een zandveld, je hebt ook een combinatie van noppen.

Waterveld noppen patroon: Schoenen met waterveld noppen zijn de noppen smaller zijn met een minder grote ruimte tussen de noppen en derhalve heeft de schoen ook meer noppen. Op een waterveld heb je met dit soort noppen dus meer grip. Als je schoenen met waterveld noppen hebt kun je nooit met je hockeyschoenen op de stoep lopen, je moet de schoenen altijd aan en uit doen op het veld.

·Zandveld noppen patroon: Zandveld noppen zijn grove noppen, de ruimte tussen de noppen is groter en er zijn minder noppen dan met de waterveld noppen. Er is meer ruimte voor het zand waardoor je niet zo snel kunt uitglijden. Bij waterveld noppen is de ruimte kleiner en blijft het zand dus tussen de noppen zitten waardoor de kans op uitglijden heel groot is. Op een zandveld kun je niet met waterveld noppen spelen.

Combinatie van noppen: Tot slot is er ook een combinatie van noppenpatroon, deze schoenen hebben een noppenpatroon die tussen de waterveld- en zandveld schoenen in zitten en zijn dus perfect voor semi-velden. De noppen kunnen zowel het zand als het water op het veld goed verwerken. Deze schoenen zijn dus ook voor beide velden te gebruiken.

Nicole: Het is belangrijk dat je bij het passen van hockeyschoenen altijd hockeysokken draagt, hockeysokken zijn dikker dan normale sokken waardoor de schoen weer anders kan zitten. Ook vragen wij altijd na of je zooltjes in het dagelijkse leven draagt, als dit het geval is moet je de zooltjes ook in doen bij het passen van je hockeyschoenen. Naast de sokken en zooltjes vragen wij ook altijd of je blessuregevoelig bent of al eerder een blessure hebt gehad zodat wij de schoenkeuze hierop kunnen aanpassen. Hockeyschoenen zijn de belangrijkste items die je hebt voor hockey. Het is dus ook van belang dat je schoenen hebt die bij jou passen en die goed zitten. Ga ook vooral langs de winkel om je schoenen te passen en advies te krijgen van een professional en koop ze niet online! Passen en meten is weten!

Te klein of te groot: Als je schoenen past mag er niet meer dan een halve duim ruimte tussen de voorkant van de schoenen en tenen zitten. Ook mogen de schoenen niet te klein zijn, de tenen mogen dus niet tegen de voorkant van de schoen komen tijdens het rennen.

Te breed of te smal: Dit kan ook voor problemen zorgen. Een te smalle schoen kan blaren veroorzaken en dus veel pijn veroorzaken. Als je schoenen te breed zijn ga je schuiven waardoor je blauwe tenen kan oplopen. Het is dus ook altijd belangrijk om een stukje te rennen op je nieuwe schoenen om te  voelen hoe ze rennen. Tijdens het rennen kan je er nog achter komen dat je uit de schoen glipt of ze niet lekker rennen. Dan moet er naar een andere maat of schoen worden gekeken. Bij The Hockeycentre bieden wij de hulp om de perfecte schoen voor jou te vinden.

Strikken van je veters: Je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar door het verkeerd strikken van je veters kun je blessures oplopen, het is dan ook van belang dat je goed kijkt hoe jij je veters strikt. Per voet kan je de veters anders strikken. Trek vooral je veters niet de strak aan, door het rennen tijdens het hockeyen zwellen je voeten door de warmte iets op als je de veters te strak hebt aangetrokken kunnen je voeten afknellen.

Smalle voeten: Bij smalle voeten is het verstandig je veters tot het bovenste gaatje te strikken om zo extra stevigheid te creëren.

Brede voeten: Bij brede voeten kan je halverwege een gaatje overslaan bovenaan strik je de veters wel normaal. Hierdoor zitten de schoenen net wat losser maar verliest het niet zijn steun.

Verzorging van je schoenen: Als je eenmaal je nieuwe schoenen hebt moet je er wel voor zorgen dat je deze ook goed onderhoudt. Je zweet in je schoenen en soms worden ze ook nat door de regen. De meeste schoenen kunnen wel tegen een beetje zweet en regen. Maar als ze te nat worden gaan ze soppen. Na het hockeyen moet je dus goed voor je schoenen zorgen. Je hockeyschoenen zijn uiteindelijk de belangrijkste item van jouw hockeymateriaal. Haal altijd als eerste je schoenen uit je hockeytas! Als je schoenen heel erg nat zijn kun je de binnenzooltjes eruit halen en in huis laten drogen op kamertemperatuur. Als de zooltjes eruit zijn pak je voor de schoenen zelf een oude krant en doe je een prop krant in je schoenen. De proppen krant kan je altijd verversen als je schoenen helemaal doorweekt zijn. Een andere optie is de Shoefresh die wij verkopen bij The Hockeycentre normaal gesproken €110,- maar als je bij ons in het klantensysteem staat zijn ze nog maar €100,- . Hiermee droog je de schoenen niet alleen maar je reinigt ze ook direct. Dit apparaat is niet alleen voor je hockeyschoenen te gebruiken maar voor alle schoenen die je thuis hebt, zelfs voor je scheenbeschermers! Bijkomend voordeel: Door je schoenen goed te verzorgen, zullen ze ook minder snel gaan stinken.

Hulp nodig?

Is verder advies nodig over hoe veters te strikken of wat de perfecte schoen voor jou is kom dan zeker langs in de winkel waar wij klaar staan om verdere vragen te beantwoorden en advies over de sticks en handschoenen of andere hockeyzaken te beantwoorden. Mocht je er toch niet uit uitkomen, dan staan wij altijd voor jou klaar! Neem contact op met de klantenservice of ga naar één van onze sociale media kanalen Facebook of Instagram en laat daar je bericht achter!

Leave a Reply