Skip to main content

Voor veel kinderen in Rotterdam is het niet vanzelfsprekend om te sporten. En al helemaal niet om te hockeyen. Erna Truijens wil dat veranderen. Onlangs is ze binnen het bestuur van Hockeyclub Rotterdam doorgeschoven naar een nieuwe rol. Zij richt zich nu volledig op maatschappelijke projecten. Ze vertelt over haar nieuwe focus: 

“De activiteiten van onze vereniging houden niet op bij het hek van ons complex. Wij zijn een echte Rotterdamse club en spelen niet alleen een rol in de stad, maar nadrukkelijk ook in de ons omringende wijken. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je als vereniging die betrokkenheid toont. De ons omringende wijk zijn onze voedingsbron, daar komen de meeste leden vandaan. Om in die wijken herkenbaar te zijn moet je er wel je neus laten zien. Zonder de samenwerking met andere verenigingen, Thuis op Straat en Stichting Dock kunnen we niet. Als we die samenwerking in de wijken niet opzoeken, staan er simpelweg geen kinderen als je iets organiseert. Daarom verzorgen we altijd samen met deze partijen clinics in de wijk, nodigen we bewoners uit op de club en laten kinderen oplopen voor de wedstrijd met de spelers van dames I. Ik zie dat de betrokkenheid groeit, de kinderen zijn zo enthousiast.’’

De gemeente ziet het belang van samenwerken 

“Voor lang niet iedereen is deelname aan een sport de normaalste zaak van de wereld. Er zijn culturele verschillen én voor niet iedereen is sportdeelname betaalbaar. De gemeente Rotterdam bevordert op alle mogelijke manieren sportparticipatie, want sporten is gezond en bevordert de samenhang in onze maatschappij. De stad kan die grotere sportparticipatie niet alleen voor elkaar krijgen. Daar hebben ze de sportclubs, de wijkverenigingen en de buurtclubs bij nodig. Als je bij de gemeente aanklopt met een idee dan wordt er geluisterd. Het is echt een stad van doorpakken. Daardoor hebben we een prachtige samenwerking met Rotterdam Sportsupport. Samen met hen hebben we verschillen initiatieven ontplooid. Denk aan de campagne Sportiviteit & Respect waarin we het respecteren van de scheidsrechter centraal stellen. Inmiddels is die overgenomen door tien hockeyclubs uit Rotterdam en directe omgeving. En niet te vergeten het Rotterdamse Netwerk voor Vrouwen in de Sport (Ook voor Mannen) waarin we werken aan meer vrouwen in de bestuurslagen van de verenigingen.”

vlnr: Tom van Lieshout, Erna Truijens, Henriette Gadon

“Een vereniging moet zich laten zien in de wijken.”

Sponsors pakken hun maatschappelijke rol

“We zien dat in toenemende mate dat ook sponsors nadrukkelijk kijken naar wat wij voor onze omgeving betekenen en doen. Bedrijven hebben in hun sponsorbeleid steeds vaker een maatschappelijke opgave geformuleerd. De samenwerking met een club als HC Rotterdam is dan echt een logische. We zien dat het klassieke reclamebord aan zeggingskracht inboet en sponsors liever echt een actieve bijdrage leveren op de vereniging. Ik ben daar blij mee, want zo bereiken we veel meer mensen.”

Voetbal en hockey gaan prima samen 

“Als HC Rotterdam kijken we natuurlijk heel goed naar de maatschappelijke initiatieven van de betaald voetbalclubs, die op dit gebied een paar stappen op ons voor lopen. Excelsior4All en de Feyenoord Foundation zijn professioneel geleide organisaties waarmee Excelsior en Feyenoord sociaal-maatschappelijke acties koppelen aan zowel club als sponsors. En we zoeken daar ook de samenwerking op. Laatst hebben kinderen uit de wijk op de middenstip geslapen op Woudestein, het stadion van Excelsior. We hebben ze om 07.30 uur wakker gemaakt voor een hockeyclinic. Het was fantastisch om deze sporten te combineren, ze gaan echt prima samen.”

Stichting Hockey voor Iedereen Rotterdam

“Wij beginnen klein, maar zeker niet minder ambitieus. Er is sinds kort Stichting Hockey voor Iedereen Rotterdam om samen te werken met de andere Rotterdamse hockeyverenigingen aan sociaal maatschappelijke projecten en activiteiten. De problematiek verschilt per wijk maar met de gebundelde kennis in Rotterdam komen we tot een passende aanpak met de verenigingen. In deze stichting delen wij de kennis en ervaring om met elkaar succesvol te zijn in de maatschappelijke aanpak. Om een voorbeeld te noemen: we hebben een heel fijne samenwerking met HC Delfshaven. Onze bak aan ervaring delen we graag om met elkaar onze mooie hockeysport toegankelijk te maken voor zo veel mogelijk Rotterdammers. Daar ben ik zo ontzettend trots op.”

vlnr: Pim Blokland, Diederick Badon Ghijben, Tom van Lieshout, Erna Truijens onder: Fatima Moreira de Melo

Fatima Moreira de Melo, hockey icoon

“Via Stichting Hockey voor Iedereen Rotterdam steunt HC Rotterdam sinds kort het sociaal pact van de Rotterdamse Sporticonen, een organisatie die heel gericht zijn best doet om Rotterdamse kinderen aan het sporten te krijgen. Dat doen ze in verschillende sporten door evenementen te organiseren die de naam dragen van bekende Rotterdamse oud-topsporters. Voor de hockeysport is dat onze eigen Fatima Moreira de Melo. Het pact bundelt scholen, sportverenigingen, welzijnswerk en jeugdzorg en ijvert voor toegang tot sport voor kinderen die opgroeien in armoede en met sociale- en leerproblemen. Hoe mooi is dat?”

Hoe groot is je sociale impact?

“Eind vorig seizoen heeft HC Rotterdam al enkele trainingen verzorgd op de speelveldjes in de wijk. Een jaar eerder kenden we een succesvol brei project samen met bewoonsters van verzorgingstehuis Humanitas Akropolis. Het is belangrijk om dingen uit te proberen, te evalueren en te leren. Noem het pilots. Wat was niet zo succesvol? Wat kan beter? En wat werkt het beste? De kennis die we opdoen, delen we graag. Het gaat immers om de sociale impact. En daarbij is samenwerking de sleutel.”

Leave a Reply