Skip to main content

Filmpjes, tutorials, gekkigheid, techniek en vooral heel erg veel plezier in hockey. Ze leveren mooie beelden maar vooral ook echt hele zinvolle hockeytips. Met inmiddels ruim 40.000 volgers op YouTube, gemiddeld 250.000 views per video en ruim 13.000 op Instagram begint het op serieuze business te lijken. De Heroes hebben zelfs al fanaccounts en dat is niet voor niets. Het hoe, wat en waar wilden we nu wel weten. We interviewen de 6 hockey heroes: Leiah Brigitha, Charlotte Vega, Lawrence Tandjoeng, Dennis van de Pol, Paul ten Have en Tomás Poggio van Deventer. Het woord is aan Paul ten Have! 

Paul: Hockeyprofessional, werkzaam in de hockeywereld, mede-eigenaar van een hockeyschool, technisch coördinator en zelf net met hockeypensioen, ga je het spelen missen of ben je daar te druk voor? Interessante vraag! De reden waarom ik als speler zo lang ben blijven hangen, zelfs toen het afgelopen jaar fysiek niet meer helemaal ging, was de beleving die je in een eerste team rondom je sport hebt. Samen ergens voor gaan en bereid zijn hier dingen voor te doen en laten. Als coach bij de jeugd van KZ en Assistent van de heren van Schiedam maak ik dat nog steeds mee gelukkig! Plus het kijkje achter de schermen en het meesparren over beleid in deze nieuwe rollen is wel echt een leuke toegevoegde waarde die ik als speler nooit zou hebben gehad.

Wat was voor jou een reden om aan te haken bij Hockey Heroes TV? Het enthousiasme en de kennis van Lawrence! Ik treed tegenwoordig niet graag meer als eerste op de voorgrond, maar na het gesprek met Lawrence was ik om! De eerste video’s vond ik persoonlijk echt verschrikkelijk, een hele onwennige en ongemakkelijke ervaring, maar inmiddels heb ik er echt lol in gekregen!

Met jullie eigen hockeyschool Playfull leer je al een gedegen basis aan de hockeyjeugd. Wat is dan het verschil met de tutorials van Hockey Heroes TV? Inhoudelijk, qua oefenstof is het exact hetzelfde, maar de manier waarop het aangeboden wordt is echt totaal anders! Lesgeven draait volgens mij om goed contact en het opbouwen van een vertrouwensrelatie met elkaar. Elke speler of speelster gaat ‘aan’ bij een net iets andere benadering. Dat spelletje van de juiste ‘aanknop’ bij de juiste persoon vind ik echt geweldig! Bij de tutorials van hockey Heroes kennen we ons publiek niet persoonlijk en maken we gebruik van voor mij nieuwe gereedschappen als vormgeving en muziek om te kunnen prikkelen, en daar zit wel echt een wezenlijk verschil!

De jeugd heeft de toekomst. Jij doet in je werk veel met en voor jeugd. Hoe hou je trainingen leuk? Door de spelers/speelsters een extra lading op de werkelijkheid te geven. Bij jonge kinderen is die verbeeldingskracht heel sterk en wordt een simpele drijfoefening ineens heel interessant als we vertellen dat ze door een sprookjesbos lopen waar de heks ze niet kan zien zolang de bal aan hun magische stick blijft. Oudere kinderen en ook de senioren werken niet anders, alleen neemt die extra lading dan een andere vorm aan. C1 geef ik bijvoorbeeld veel achtergrond informatie over het hoe en waarom van de oefenstof. Ze voelen dan echt dat ze werken aan het compleet maken van hun profiel als topspeelster. De mannen bij Schiedam lijken vooral aan te gaan op resultaatgericht trainen en een benadering op kwaliteit van het hogere niveau waar ze heen willen groeien, al ben ik hen nog wel echt aan het leren kennen momenteel.

Wat is jouw toptip voor de talenten van toekomst en waar moeten ze zeker op gaan letten? Ik geloof zelf heilig in het Growth Mindset Model van Carol Dweck. Talent is volgens haar slechts een startpunt en om de top te halen moet je bereid zijn te blijven groeien en investeren in jezelf. Dat, plus een beetje aanleg en geluk, maakt uiteindelijk het verschil. Als speler bleek die aanleg en misschien ook wel de investering niet groot genoeg, maar als coach leef ik nu echt volgens die filosofie! Of dat genoeg zal zijn om de top te halen, dat weet je natuurlijk nooit… maar aan het deel dat je zelf in de hand hebt mag het wat mij betreft in ieder geval niet liggen!

 

Leave a Reply