Skip to main content

De heren van de podcast ‘De Lange Corner’ vinden lullen over hockey het leukste wat er is en dat hebben wij aan den lijve ondervonden toen we de heren onlangs spraken. Bijna 4 uur later vertrokken we voor een kennismakingsgesprek wat normaal gesproken 1 uur duurt. Gezellig was het wel. Dat delen we graag met je en dus doen we een diepte-interview met Jasper en Bengt in 5 vragen.

Jullie hebben allebei ‘iets met hockey’. Kunnen jullie onze lezers een bondige update geven? 

Jasper:
Ik heb zelf van jongs af aan altijd gespeeld, getraind en gecoacht bij Amersfoort. Toen ik als student naar Amsterdam verhuisde kwam ik via Bengt bij Hurley terecht. Na 8 jaar daar te hebben gewerkt als trainer/coach ben ik nu sinds vorig seizoen actief op Cartouche. Daar coach ik MA1, ben ik assistent bij Dames 1 en coördineer ik de hele meisjeslijn. Verder ben ik sinds dit seizoen trainer/coach van het district Noord-Holland Jongens.

Bengt:
Nou dat is dus het grappige, behalve dat ik nog zelf hockey, heb ik helemaal niet zoveel meer met hockey. Ik ben zelf lang actief geweest binnen Hurley maar nu net met ‘hockey pensioen’. Misschien is dat ook wel het goede, dat Jasper er nog midden in zit en ik daar nu juist meer buiten sta. Hoe langer je buiten het wereldje staat, hoe absurder alles daarbinnen begint te lijken namelijk.

DLC maakt podcasts die juist niet de standaard wedstrijd analyses en verslagen doornemen, maar de bijltjesmaanden en randzaken. Want?

Jasper: Omdat heel veel mensen totaal geen interesse hebben in analyses en verslagen. Hockey is een sport van mooie verhalen over samen drinken en spannende avontuurtjes op TD.

Hockey is voor een heel groot deel recreatief en maar een kleine groep doet aan ‘tophockey’. En wij richten ons juist op die grote groep. Daarnaast vinden we het zelf ook het mooist om de meest slappe verhalen aan elkaar te vertellen.  

Ik kan me niet voorstellen dat er teams zijn die nog de opstelling van een seizoen geleden kunnen opdreunen, maar wat er daarna om half 1 ’s nachts op een TD gebeurde, dat kan iedereen meteen in geuren en kleuren vertellen.

Wie doet wat eigenlijk, wie bedenkt en wie vraagt of gaat dit gezamenlijk? En hoe komen jullie aan je gasten/gesprekspartners?

Bengt: Jasper en ik hebben puur vanuit vriendschap een aantal keer per week contact. We zijn allebei veel onderweg en dus bellen we vaak met: “heb je dit gehoord/gezien…” Ik doe iets meer het contact met de gasten, Jasper meer het technische zoals het editen. Voor de rest hebben we een gedeeld document waarin we alles gooien. Dat finetunen we elke dinsdagochtend voor de opnames met een bak koffie. We moeten er ook geen hogere wiskunde van maken, dat is het niet en zal het hopelijk ook nooit worden. Als dat gebeurt denk ik dat we er beiden heel snel klaar mee zijn.

Hockey is technisch gezien de 3e meest bekeken sport wereldwijd, maar is voor velen toch een kleine sport. Kan die groeimeter omhoog en hoe?

Bengt:
Ja, die kan zeker omhoog. Er zijn echter een paar problemen. De verspreiding via de media is veel te conservatief (achter pay walls, slechte media, gereguleerde pers, etc.) en al die regels die veranderden…

Hockey is een sport die niemand buiten het hockey makkelijk zal begrijpen. Alles beweegt continu, andere toernooien, etc. Daarnaast zullen de kijkcijfers wel hoog zijn wereldwijd maar ook geconcentreerd. Ik kan me niet voorstellen dat half Kenia achter de buis zit tijden het WK hockey…

Jasper:
Daarnaast vraag ik me af of we het moeten willen. Ik vind het amateurisme juist de charme van het hockey. Met elkaar een beetje aankloten en dan net doen alsof het topsport is. Ik blijf kinderen die in de rust het veld op komen het mooiste vinden wat er is. Als de sport groeit zullen de bedragen die er in omgaan ook groeien. Het voetbal leert ons dat alles daar echt niet leuker van wordt.

Jasper/Bengt: Wie was de leukste gast en waarom? En wie staat nog hoog op de verlanglijst?

Jasper:
Heel duidelijk, dat was Sigfried Siggy Aikman! Los van dat hij altijd mooie verhalen heeft om te vertellen, is het vooral ook een hele geestige man. En hij is lekker open. Durft gewoon te zeggen wat ‘ie ervan vindt. Ik zou graag nog een keer Max Caldas willen spreken omdat hij weinig echt openhartige interviews geeft. Het blijft meestal toch steken bij een paar semi-kritische vragen van Hockeynl

Bengt:
ik denk dat we tot nu toe echt de goede smaak gasten te pakken hebben. Als ik moet kiezen, zou de leukste gast voor mij ook de podcast met Siegfried Aikman zijn. Die man is nog compleet bezig in de hockeywereld, maar is er op hetzelfde moment ook compleet uit weg. Woont in Japan, heeft een lekker leventje en kan daardoor uren lullen. Ik denk dat het ook een enorme meerwaarde is voor je ontwikkeling in wat dan ook.

Ga uit die reservaten (zoals het Gooi, Amsterdamse bos, etc.) en ga eens ergens coachen waar het allemaal anders is. En dan niet met het geld van papa of mama, of met een hockeyteam een waterput slaan en dan weer weglopen. Maar meer zoals Siegfried. Wij hebben ons die dag gewoon 4 uur dood gelachen! 

Ik zou graag nog eens Hélène Hendriks in de podcast zien. Iemand die is gegroeid vanuit het hockey naar iets anders. Sterke vrouw, komt goed uit haar woorden en heeft een mening.

Wil je meeluisteren met deze heren en hun visie op hockey?

Log in via deze link: https://podcastluisteren.nl/pod/De-Lange-Corner

 

Leave a Reply