Skip to main content

Trainers zijn onmisbaar in de hockeysport en dan met name de professionele trainer, met kennis, opleiding en vooral ook passie voor het vak. Dilja Holewijn is zo’n trainer en gaat voor haar team en haar Onfire HockeySupport een tandje verder dan de meesten. Dat maakt haar een trainer met een hoofdletter T.

Dilja, je bent nu trainer/coach van Meisjes C1 bij HC Den Bosch maar hoe en wanneer is het vuur voor het trainersvak gaan branden bij jou? Toen ik in MA1 zat werden wij benaderd door de mini-commissie van de club met de vraag of er uit ons team meiden training wilden gaan geven. Ze zeiden dat ik dat wel kon, dan ga je er al met vertrouwen aan beginnen. Wij kregen de oefenstof in een mapje uitgedeeld. Dus ik kon thuis alles doornemen en ben daarmee wekelijks aan de slag gegaan. Super handig want alle technische tips stonden er ook bij. Ik merkte dat ik makkelijk een klik had met kinderen en zo werd het enthousiasme aangestoken. Elk jaar mocht ik weer verder en heb inmiddels diverse top- en breedteteams getraind. Het is leuk als je na 1,5 uur bedankt wordt voor het geven van de training en ze het leuk vonden.

Naast trainer/coach ben je ook operationeel manager bij ONFIRE Hockey Support, een opleidingsinstituut voor jeugd die beter willen worden in de hockeysport. Wat is het leuke aan je werk daar? Ik denk dat opleidingsinstituut een juiste omschrijving is. Het verschil is dat wij geen doel hebben richting bijvoorbeeld een Dames 1 of Heren 1 van een hockeyclub, maar individueel opleiden. Iedereen heeft een andere leercurve en dan is het interessant als trainer om tijdens onze hockeyscholen en kampen het maximale uit een trainingsmoment te halen. De enige ‘eis’ die wij stellen is intrinsieke motivatie. Als dat aanwezig is maakt het niet uit welk niveau je speelt. Onze professionele trainers zien snel waarin ze kunnen helpen en gaan daarmee aan de slag. Dat vergroot de succesbeleving op korte termijn en geeft veel vertrouwen en plezier voor de lange termijn. Deze visie past helemaal bij mij als trainer/coach. Daarom vind ik het zo leuk om er te werken. Wij steken elkaar aan met het enthousiasme voor de hockeysport en organiseren gave activiteiten door het hele jaar. Dat zie je terug in onze oefeningen. In de organisatie ben ik verantwoordelijk voor alle edities van het internationale toernooi Holland Elite Hockey Cup U14 / U16. Ook faciliteren we tijdens de rest van het jaar voor geïnteresseerde hockeyteams ‘ONFIRE Hockey Tours’ in Nederland. Dezelfde kwaliteit zoals mensen gewend zijn van onze hockeyscholen en hockeykampen wordt in deze onderdelen gestoken. De faciliteiten en beleving moeten top zijn na hun trip. De lat leggen we elke keer hoger en ik houd van die uitdaging in mijn werk.

Back to Basic is de trend. Wat is het belang van een gedegen basisopleiding voor de jeugd in de sport en hoe werk jij daar naar toe? Bij HC Den Bosch hebben we in elke leeftijdscategorie een overzicht met wat we belangrijk vinden per seizoen aan te leren. In de D en C zetten we erg veel in op basistechnieken en het athletic skills model. Zelf vind ik het altijd belangrijk dat de spelers verschillende technieken goed beheersen en zo zelf kunnen kiezen per duel of spelsituatie welke zij het fijnste vinden om te gebruiken. Daar leren ze het meeste van en zo creëren ze hun eigen speelstijl. Hierdoor komen ze in hun kracht te staan tijdens een wedstrijd. Die ontwikkeling is belangrijk richting de B en A.

Er verandert erg veel en onlangs is door de KNHB gesteld dat teams tot de D jeugd niet meer mee mogen in selecties omdat dit de druk bij de kinderen zou opleveren. Een klein onderzoek wat ik hield onder diverse toptrainers leerde me echter dat zij vonden dat dit per team bekeken moest worden. Hoe zou dit volgens jou moeten gaan? Ik vind het afhankelijk van de club en hun visie/doelstelling. Spelplezier staat altijd voorop, maar spelplezier wordt door het ene kind gemeten aan het winnen van wedstrijden en met het doel om hogerop te komen in tophockey. Voor het andere kind volstaat een fanatieke wedstrijd spelen met vriendinnen en daarna met een lekker gevoel het veld afstappen. De druk die opgelegd wordt, wordt bepaald door coaching. Bij een topclub ligt de nadruk op de ontwikkeling in de D jeugd en dat gaat sneller bij het spelen met gelijkgestemden spelers, tegen teams die weerstand kunnen bieden. Het wekelijks spelen van duels op tempo zorgt dat de beslissingssnelheid omhoog gaat, etc. Naar mijn mening kan je deze ontwikkeling niet waarmaken zonder het selecteren van gelijkgestemden.

Hoe zouden clubs meer structuur kunnen aanbrengen in hun jeugdopleiding en is het belangrijk dat we daarbij niet alleen nationaal maar ook internationaal kijken? Het kan nooit kwaad om ons heen te kijken naar wat andere landen doen en waar zij eventueel in excelleren. Ik denk alleen dat er in Nederland een andere hockeycultuur leeft met de opzet van clubs in tegenstelling tot bijvoorbeeld Engeland waar de competitie ook via scholen geregeld is. Dit maakt dat elke jeugdopleiding weer moet kijken naar de eigen clubcultuur. Het vinden van de eigen DNA en speerpunten uitwerken in de jeugdopleiding bepaalt al wat er structureel getraind kan gaan worden.

Je streeft naar internationale verbindingen met clubs en trainers. Met ONFIRE zijn jullie een Holland Elite Cup gestart. Met succes. Wat was de reden voor deze cup en hoe loopt het? Het opstarten van dit toernooi ligt in het verlengde van de opleidingsgedachte. Wij willen spelers de kans bieden om in een internationale omgeving te wennen aan het spelen van belangrijke wedstrijden. Hoe bereid je je voor, waar focus je je op, wanneer pak je rust, welke voeding is van belang? Maar vooral om meer het leren van andere speelstijlen, fysiek spel etc. en daardoor een betere hockeyer te worden. Ook voor de coaches is het erg interessant om in een toernooisfeer met je team ontwikkeling door te maken. Wij geloven dat dit de ervaring mee geeft die bijdraagt aan het spelen van play-offs, finales, kampioenschappen en later het uitkomen voor de Nederlandse (jeugd) selectie. Sinds 2017 zijn we enorm gegroeid. We hebben nu 4 edities, in de U14 en U16 leeftijdscategorie. Onze naam wordt wereldwijd steeds bekender en dat zien we aan deelnemers uit Amerika, Canada, Nederland, Duitsland, Engeland, Ierland, Spanje, Frankrijk, Tsjechië  en India. Ook de samenwerking met de KNHB toont aan dat wij een serieus platform aan het worden zijn voor zowel teams, coaches als ook scheidsrechters. Er zijn nog mooie toekomstplannen uit te werken!

Wat is jouw ultieme hockeydroom als trainer? Mijn ambitie is om altijd te verbeteren en hogerop te komen, ultiem wil ik ooit op de Olympische Spelen staan.

Wat is jouw top tip voor de ambitieuze jeugdspeler? Sta open voor feedback maar pas het toe op je eigen speelstijl. Zo blijf je jezelf en uniek!

 

 

Leave a Reply