Skip to main content

Astrid, je komt van verre, letterlijk, want oorspronkelijk uit Zeeland. Is daar ook je passie voor hockey ontstaan en hoe kom je in het Amsterdamse verzeild? 

Mijn vader had ooit met anderen MHC Vlissingen opgericht, een veldje met een bouwkeet en tante Nel die koffie maakte. Het was wel handig als ik net als mijn vader ging hockeyen, maar je moest eigenlijk wel 10 zijn. Ik ben dus begonnen met 7 jaar en prompt in het doel terechtgekomen omdat ik de kleinste was. Zoals heel veel kinderen aan de rand van het land vertrok ik om te studeren en ben ik nooit meer teruggegaan. Na m’n studie ging ik naar Amsterdam want daar was leuk werk en ging ik hockeyen met mijn oude buurmeisje bij AMVJ. 20 jaar geleden ben ik naar Pinoké overgestapt. Nooit spijt van gekregen!

Je bent sinds kort voorzitter van tophockey club Pinoké, gelegen in het Amsterdamse Bos en was voorheen bestuurder breedtehockey. Kijk jij daardoor anders tegen het tophockey aan als voorzitter, ben je bijvoorbeeld meer gericht op de Pinoké in de breedte? Welke waarden en normen zijn onder jouw bestuur belangrijk? 

Ons bestuur heeft een heldere visie: sportief, sociaal en maatschappelijk maakt de club je beter. We willen met eigen jeugd op het hoogste niveau spelen, en voor alle leden een top sportieve vereniging zijn. Dus ook als je niet in het eerste speelt. Dat betekent dat voor alle leden goede trainers beschikbaar zijn, dat er aandacht is voor de prestaties van alle teams en dat de club een veilige plek is waar je je kan ontwikkelen tot jouw hoogste niveau. Dat kan de hoofdklasse zijn, want eigen jeugd krijgt bij ons altijd een kans. Kijk maar naar de huidige eerste teams.

Vrouwelijke bestuursleden aan de top bereiken vaak meer dan mannelijke bestuursleden is de quote geweest van een Top 100 ondernemer, omdat ze praktischer denken en handelen. Is dat een stelling waarin jij je kunt vinden? 

Nee. Besturen die divers zijn presteren beter. Mensen met hart voor de zaak die zich goed in anderen kunnen inleven en een goed plan hebben bereiken vaak meer dan anderen. Ik ben wel heel blij met ons gemengde bestuur. Allemaal hockeyers met een goed plan. Overigens vind ik dus wel dat er meer vrouwen in besturen moeten plaatsnemen.

De tophockeyclubs hebben een zware last met veel internationals die ook meedraaien in Oranje. Pinoké staat erom bekend dat ze topjeugd klaarstomen. Hoe is de opleiding en ondersteuning hierin van de club naar de tophockeyers zonder daarbij de breedte uit het oog te verliezen. 

Ik zie niet hoe het één ten koste zou moeten gaan van het ander? We steken met zo’n 200 vrijwilligers heel veel energie in beide. Sommige mensen zijn meer met top bezig, anderen meer met breedte.  Het bestuur is er voor beide groepen en heeft ook aparte bestuursleden voor top en breedte. Volgens mij kan dat best harmonieus samengaan.Je speelt zelf ook nog hockey, je bent keeper bij het Veteranen Masters (45plus). Een competitie waarbij jij samen met anderen het initiatief hebt genomen om deze op te starten. Wat waren de beweegredenen en hoe is een en ander zo gekomen? 

Tja, het begon ermee dat we links en rechts voorbij werden gelopen door jongere veteranen, haha. Ook als ze niks konden hadden ze genoeg tijd om het nog eens te proberen … daar had ik genoeg van, en op het WK in 2014 begreep ik dat er wel nationale teams waren in de categorie oudere veteranen, maar geen competitie bij de vrouwen, zoals L of XL. Samen met Joan Berger (Hilversum) ben ik aan de slag gegaan. Zitten nu in het derde seizoen en het is onwaarschijnlijk leuk. Volgend jaar hebben we voor het eerst niet alleen een top poule maar ook een breedtepoule. De bond helpt gelukkig ook mee en elke winter is er een uitprobeer toernooi op Pinoké voor teams die het even willen zien voordat ze overstappen.

Een van de stellingen van Pinoké is dat elk team recht heeft op een trainer en trainingstijd. Dat laatste is bij veel clubs het geval, dat eerste echter niet. Jouw club heeft het echter wel goed geregeld en strak voor elkaar gekregen om deze doelstelling vorm te geven. Professionalisering met een menselijke touch en vooral zonder het clubhart uit het oog te verliezen. Is dat de toekomst denk je? 

Kijk, als je een sport beoefent wil je daar alles uithalen. Dat kan ook sociaal zijn, maar laten we wel zijn, trainen is toch het begin. We hebben spelers van echt elk niveau, zo zijn er dit jaar veel vrouwen van boven de 30 bijgekomen die nooit hebben gehockeyd. Die trainen op de vrijdagavond onder leiding van de trainer van de B1. Daar word je dus beter van. Ik geloof heel erg in het aanbieden op elk niveau en bij de senioren ook elke gewenste tijd: dus Sevens op de vrijdagavond, Walking Hockey door de week, Masters en Jong competities op de zondag. Dat is best veel werk, maar daardoor houden we iedereen erbij.

In je maatschappelijke carrière ben je vooral ondernemer en een ongelooflijke duizendpoot, mogen we een klein kijkje in het leven van de voorzitter? Wat doe je zoal? 

Ik heb al 20 jaar geen baas meer (beter voor iedereen). Ik heb samen met mijn compagnon Ronald een bedrijf in de watersector dat zich bezighoudt met duurzame inzetbaarheid, ben commissaris bij een start-up en bemoei me met e-learning in de zorg.

Je bent vrouw, lesbisch, hoe belangrijk is volgens jou de LHBTI emancipatie in de hockeysport

Belangrijk. Ik moet zeggen dat ik er niet de hele tijd mee bezig ben dat ik met een vrouw getrouwd ben, het is meer een onderdeel van mijn identiteit, zoals Zeeuws zijn. En verder denk ik dat tolerantie en acceptatie hele verschillende dingen zijn. Ik heb nooit ergens last van gehad, maar ik heb wel in teams gezeten met meiden die elders waren weggepest.

Tot slot, wat staat er nog op jouw hockeywensenlijstje? Wil je binnen het Nederlandse hockey nog wat op de kaart zetten en vervolgens Europees/ Wereldwijd? Kom maar door! 

Ja, ik zou wel meer vrouwelijke bestuurders in de gehele sport willen zien, net als in de top van het bedrijfsleven. En ook andere vormen van diversiteit, zoals afkomst. Je kan niet zeggen dat de hockeywereldje nou zo divers is, vind je wel? En verder hoop ik op veel goede samenwerking tussen clubs, met bakken gezelligheid en veel uitwisseling. Ik ben pas een jaar voorzitter, ik hoop dat ik nog jaren heb voordat ik met een nieuw lijstje moet beginnen! Misschien de interland 80+ halen bij de dames? De heren hadden die primeur laatst!

 

Leave a Reply