Skip to main content

Dat was een bijzondere EHL finale. In de KO16 ronde werden 2 van de 3 Nederlandse teams uitgeschakeld. In de KO8 ronde de laatste. Kortom, de feeststemming was bij gastheer HC Oranje Rood even onder het vriespunt, ondanks de hoge temperatuur in dit paasweekeinde, maar met dank aan de vrijwilligers en de fans werd het toch nog gezellig. Hoe het allemaal zo kwam? Dat lees je hier….

17 april 2019 KO16/18 april 2019 KO16; de dag van grote verschillen.

Mannheim Heren 1 versloeg Dinamo Kazan met 7-0  en was gelijk door naar de KO8, net als de Dragons die Three Rock Rovers met 4-2 versloegen. De Waterloo Ducks trof Surbiton in een shootouts finale en bleef staan voor de KO8. Gastheer HC Oranje Rood ging onderuit tegen Uhlenhorst Mulheim met 2-3 verlies. Saint Germain moest in Egara zijn meerdere erkennen, evenals Royal Leopold tegen RC Polo uit Barcelona. De heren van Amsterdam versloegen met 12-1 nieuwkomers Grove Menzieshill maar Kampong liet steken vallen en verloor nipt van Rot Weiss Köln, de gevreesde tegenstander.

19 april 2019 Klassementsdag; de dag die je niet wilde dat hij kwam.

Ondanks dikke winst voor Oranje Rood en Kampong (respectievelijk 6-2 op Dinamo en 12-0 op Grove Menzieshill was het geen feestje voor de gastheren en de Utrechtenaren. Teleurgesteld in hun eigen spel en niet tevreden met het eerdere resultaat. Het kwam hard binnen en moest landen. De fans waren ook al niet aanwezig op deze dag, want die gingen ervan uit dat beide ploegen de KO8 met gemak zouden halen en dat maakte het tot een dag met een aparte sfeer in het mooie stadion van HC Oranje Rood.

20 april 2019 KO8;  de dag der shootouts.

Mannheim versloeg Uhlenhorst Mulheim na gelijkspel (4-4) met shootouts. De Dragons werden door de zeer coole Waterloo Ducks verslagen met shootouts na de 1-1 stand. RC Polo wist zich voor het eerst in de FINAL4 binnen te wurmen na een slopende shootouts ronde tegen het eveneens Spaanse Egara. En toen kwam Amsterdam die tegen de angstgegner van Kampong moesten. De 2-2 eindstand betekende ook hier weer een shootout finale en daarin stonden de Keulenaren hun mannetje. Einde oefening voor de laatste Nederlandse club.

21 april 2019 FINAL4; de dag van het onverwachte verwachte.

Als er gewed was op de finale dan hadden een aantal mensen op hun neus gekeken toen de Waterloo Ducks in weer een shootout finale na 1-1 spel tegen Mannheim stand hield en hoe. Doelman Vincent VanAsch werd niet voor niets op handen gedragen en Dohmen was MOTM. Voor de Spaanse ploeg uit Barcelona was het sowieso al een eer om in de FINAL4 mee te mogen spelen. Coach Carlos Garcia Cuenca was onder de indruk van zijn spelers en enorm geëmotioneerd bij het behalen van die ronde na de shootouts. Rot Weiss Köln bleek echter te sterk voor deze ploeg en versloeg ze met 3-1.

22 april 2019 Finale; de dag van de grote verrassing.

Mannheim wist de 3e plek te halen tegen RC Polo en kon uitblazen. Ondanks de teleurstelling was de coach van RC Polo toch heel dankbaar met deze 4e plaats. Hij die in Spanje landskampioenschap, na landskampioenschap won, vond het een mooi leermoment om zijn carrière als hoofdcoach van Polo mee af te sluiten. Gonzalo Peillat, het kanon van Mannheim, gaf toe dat 3 dagen achterelkaar spelen heel zwaar was, maar dat ze enorm blij waren met de allereerste medaille voor Mannheim in de EHL.

De  finale tussen Waterloo Ducks tegen het almachtige Rot Weiss Köln werd de verrassing van de EHL, met als glorieuze en zeer verdiende winnaar de Belgische ploeg, die de flow goed te pakken hadden, zich door niets of niemand uit de weg lieten slaan en zelfs de befaamde broers Grambusch met een mond vol tanden lieten staan toen ze doelpunt na doelpunt scoorden. De 4-0 prijkte op het scorebord. De sfeer was top. De wedstrijd werd het feestje van de dag. Het publiek liet zich horen. De scheidsrechters vonden het goed. De 12e Euro Hockey League finale zonder Nederlandse teams was een groot succes. Op naar volgend seizoen.

Beeld: Frits Ketelaars voor HockeyStyle Magazine. Bewerking: Daan Ketelaars voor HockeyStyle Magazine.

Leave a Reply