Skip to main content

Bart Jan van Collenburg, is een zeer ervaren trainer/coach, maar ook eigenaar van Kicks ’n Sticks. Hij legt ons uit waarom het zo belangrijk is om al op jonge leeftijd te starten met sporten en vooral bewegen.

De jeugd heeft de toekomst en op jonge leeftijd sporten is heel belangrijk. Bart Jan met Kicks ’n Sticks starten jullie al met training geven aan 2-jarigen? Is dat niet een beetje jong?

Nee, dat is zeker niet het geval. Als je kijkt naar sommige landen om ons heen, dan gaan kinderen op die leeftijd al naar een Pre-School. Goed leren bewegen en plezier krijgen in sporten zijn zaken, die je op die leeftijd al prima kan aanleren.

Uiteraard is het sportaanbod speciaal gericht op deze doelgroep. De oefeningen zijn kort en, we maken gebruik van veel vrolijke sport en spelmaterialen en muziek. Daarnaast zijn de trainingen in een zaal en doen ouders, opa’s en oma’s of een andere volwassene actief mee (waardoor die, direct betrokkenheid krijgen met het sporten van hun kinderen).

We richten ons overigens niet enkel op hockey, alle grondvormen van bewegen komen in onze trainingen aan bod. In verschillende onderzoeken is aangetoond, dat op jonge leeftijd goed leren bewegen de algehele ontwikkeling van kinderen enorm bevorderd. Het is ook niet voor niks, dat in het nieuwe sport akkoord de leeftijd van de doelgroep ook verlaagd is van 4 jaar naar 2 jaar.

Jonge kinderen kunnen heel goed spelen, is dat een aspect waar jullie het accent op leggen?

Spelend leren staat bij ons centraal. Dit betekent dat kinderen bij ons door spelletjes en verschillende activiteiten gestimuleerd worden hun grenzen te verleggen en zich motorisch, sociaal-emotioneel, cognitief- en sportspecifiek te ontwikkelen. We zetten vrolijk sport- en spelmateriaal en muziek in om kinderen te leren kleuren te herkennen, vormen te herkennen, te tellen, goed te luisteren en nog veel meer. Dus ja, het accent ligt bij ons zeker op spelend leren.Wat zijn de mogelijkheden die jullie bieden aan ouders en aan clubs?

Wij bieden verschillende mogelijkheden aan voor ouders en clubs;

Ten eerste het peuter en kleuter lidmaatschap welke wij samen met clubs opzetten. Een kind wordt dus al direct lid van de vereniging, wat voor instroom bij verenigingen zorgt. Deze groep delen wij in, in 2 categorieën.  De peuter, 2-4 jaar, welke zoals hierboven beschreven samen met een volwassene deelnemen aan de lessen. De kleuter, 4-6 jaar welke zelfstandig de lessen volgt. De 2e groep doen we soms op verzoek van de clubs ook al buiten op het veld.

Ten tweede bieden wij de oudere kinderen van 6-12 jaar ook techniektrainingen aan die, hetzij in de winterstop, hetzij gedurende het seizoen, plaatsvinden. Deze trainingen kunnen binnen of buiten zijn afhankelijk van de behoefte. Deze trainingen lopen vaak additioneel aan de trainingen van de club, maar uiteraard stemmen we de tijden wel af, zodat dit geen conflicten met de eigen clubtrainingen geeft. Voor clubs verzorgen wij met onze eigen trainers ook regelmatig coördinatie van trainers en dan met name bij de jongste jeugd.

Ten derde hebben wij een platform ontwikkeld voor verenigingen, trainers, ouders en kinderen, waar we per doelgroep verschillende functionaliteiten in hebben gemaakt.

Vereniging:

 • Leerlijnen van jongste jeugd t/m senioren
 • Speler volgsysteem
 • Presentietool
 • Teamindelingen tool
 • Coördinatiefunctie om trainingen en wedstrijden in te plannen en samen te stellen
 • Communicatietool

Trainers:

 • Trainingen in de agenda inclusief techniekfilmpjes met aandachtspunten
 • Presentie bijhouden
 • Beoordelen spelers

Ouders en Kinderen:

 • Agenda inclusief “why we train” met de techniekfilmpjes, die in de trainingen aan bod gaan komen
 • Games
 • Eigen paspoort met voortgang (Fundata)
 • Tijdlijn met communicatie, foto’s en video’s ter inspiratie

Tot slot hebben we uiteraard nog onze kampen en clinics waar wij een combinatie zoeken tussen serieus hockeyen, op een leuke innovatieve manier leren en daarnaast ook een gedeelte fun.
Zo hebben wij op elk kamp een tophockeyer, die een clinic komt geven, maar hebben we de andere dag ook bijvoorbeeld een stormbaan staan…

Voor de komende kampen in mei en de zomer zijn we nu heel druk bezig om allerlei “meetinstrumenten” te ontwikkelen, zodat we de spelers uit kunnen dagen om zichzelf continu te verbeteren op verschillende aspecten. Uiteraard komen de scores/ metingen weer in het eigen paspoortje. Tot slot zijn we druk bezig om een “Game” te ontwikkelen, hierover zal binnenkort meer naar buiten komen. Volg daarvoor onze Facebook en instagram account.

De KNHB heeft gesteld dat competitie en met name selectie pas na de D-jeugd mag, wat is jouw mening hierover?

Als ik eerlijk ben heel wisselend. In het begin hebben de voorstanders me hiervan kunnen overtuigen met goed onderbouwde argumenten, maar in de praktijk zie ik nu ook situaties ontstaan, die een ander beeld geeft.
Waar de verwachting was dat met name de kritiek zou komen van de “betere” kinderen in relatie tot de ontwikkeling, ondervind ik nu in de praktijk dat de kinderen die (nu nog) iets minder zijn het minder leuk vinden. De reden is dat de “betere” kinderen alles opeisen en daardoor volledig bepalend zijn binnen de teams. Kortom ik kan hier nu geen eenduidig antwoord op geven, maar het doel moet ten alle tijden zijn om alle kinderen (ongeacht huidige niveau) te inspireren en te enthousiasmeren om lekker te hockeyen. Wij richten ons hier met kicks n sticks in ieder geval op. Een voorbeeld hiervan is dat bij de metingen die wij doen puur als “Fun” data in het paspoortje komen en deze onderling niet worden vergeleken met een ranking. Wij proberen hen uit te dagen om zichzelf te verbeteren, dat sommige kinderen dan uiteindelijk zelf de scores delen en vergelijken met elkaar is onderdeel van het spel van de kinderen. Kijk maar naar de Pokemonkaarten, FIFA, etc.

Wil je meer informatie over de kampen, de mogelijkheden en de meerwaarde voor je vereniging? https://kicksnsticks.eu/contact/

 

 

Leave a Reply