Skip to main content

Carlo Daniels, jij bent analist bij het 1e herenteam van HGC die op hoofdklasseniveau uitkomen; welke rol speelt wedstrijd analyse in de training van de heren op dat niveau?

Ik doe inderdaad de analyses voor heren 1 HGC, uitkomend in de Hoofdklasse. Naar aanleiding van de beelden, zijn er altijd zaken die je meeneemt om daarna te trainen. Bijvoorbeeld de aanvallende en verdedigende corners

Je werkt met Nacsport analyse software, hoe en vooral welke onderdelen gebruik je bij Heren 1?

Tijdens de wedstrijden codeer ik live met de iPad app Tag&view. Op de laptop gebruik ik de Elite versie voor de verdere analyse. We coderen op een aantal onderwerpen maar ook individueel. Aan de hand van mijn sjabloon heb ik een Dashboard gemaakt waaruit we heel makkelijk statistieken (met video) kunnen halen. Dit is hele waardevolle informatie, zeker als de gegevens in het Dashboard over meerdere wedstrijden gaat.

Wat is voor een analist belangrijker, de software, de mensenkennis, teamgevoel?

Ik denk alle drie.

  • Je hebt goede software nodig, Nacsport, om goed te kunnen werken met beelden.
  • Mensen kennis omdat je dan kan bepalen wat iemand wel of niet aankan en tot slot;
  • Teamgevoel want in sommige gevallen moet je aanvoelen wat het team nodig heeft.

Veel clubs denken dat ze met algemene filmbeelden van een wedstrijd ook al een analyse kunnen maken, ben je het hiermee eens of is ondersteunende software noodzakelijk?

Met ondersteunende software zoals Nacsport kan je veel meer informatie uithalen op een veel snellere en makkelijkere manier. Het is niet alleen maar beelden coderen. Voor goede analyses is dat zeker noodzakelijk.

Voor wie en op welk niveau kun je al met Nacsport aan de gang en wat zijn de nieuwste gadgets?

  • Nacsport is er voor alle niveaus en voor ieder budget. Je hebt de Basic versie waar veel trainers mee starten, betaalbaar en met voldoende mogelijkheden om te beginnen met videoanalyse. In totaal zijn er 6 versies, tot aan de Elite voor de meest geavanceerde en diepere videoanalyses.
  • Nieuwe tools zijn onder andere de iPhone/iPad app Tag&View waarmee je kan filmen, coderen en live kan terugkijken.
  • Sharimg voor het online delen van o.a. videobeelden.
  • Coach Station voor het in ‘real time’ terugkijken van video’s en statistieken op de bank
  • KlipDraw, geavanceerde en betaalbare tekentool die geïntegreerd kan worden in de bestaande tekentool in Nacsport. KlipDraw is overigens ook als stand-alone software aan te schaffen.

Leave a Reply