Skip to main content

30-06-2018 : HOCKEY : RABO 4-NATIONS TROPHY WOMEN 2018 : FINALE : NEDERLAND (NED) – JAPAN (JPN) : BREDA
Caia van Maasakker. Foto : Ben Haeck

De stille kracht van Oranje. Draait ook alweer heel wat jaren mee. Over haar werd door teamgenote bij SCHC en voormalig Oranjespeelster Carlien Dirkse van de Heuvel gezegd: “Ze treedt niet snel op de voorgrond, maar als ze iets zegt, heeft ze er wel over nagedacht. Daarna kan ze leidend zijn”. Want als ze wat zegt, of actie neemt, dan weet je het ook. Deze economie studente is een blijvertje en een bijtertje. Zonder al teveel erover kwijt te willen, maar wel met een randje, een gouden randje. De 10 voor Caia van Maasakker

Wow, je gaat lekker, bent natuurlijk al jarenlang aan de top, hoe is alles voor jou qua hockey gestart? Ik kom uit een echte hockeyfamilie, mijn ouders hebben vroeger allebei gehockeyd en mijn zussen en broer speelden ook. Ik ging (en nu nog steeds) altijd met plezier naar het veld en was blij als ik lekker buiten mocht spelen.

Je bent zoals gezegd niet op de voorgrond, maar wel degelijk een gevaarlijke speler 1 op 1. Analyseer je jouw directe tegenstander ook vooraf, los van het team en de coach, of laat je het aan het moment over? Wanneer directe tegenstanders bijzondere kwaliteiten hebben dan let ik daar wel even op en worden we daarvoor gewaarschuwd. Maar na een tijdje speel je vaker tegen dezelfde tegenstanders en weet je wat iemands kracht is, of waar een land goed in is. Dus dat neem je dan mee de wedstrijd in, maar uiteindelijk in het moment ga ik uit van mijn eigen kracht.

Foto SCHC/Caia van Maasakker

Je studeert, speelt bij een hoofdklasser die dit seizoen wel heel lekker gaat overigens (SCHC Dames 1) en daarnaast nog Oranje, inclusief de pro hockey league. Hoe doe je dat en hoe combineer je privé/studie/hockey? Ik vind het leuk en voel me bevoorrecht dat ik dit mooie hockeyleven heb en geniet van elk moment en probeer het zo goed mogelijk te combineren met privé en studie. Het is dan belangrijk om prioriteiten te stellen, op het moment zijn we veel weg voor de pro league wat super leuk is maar ervoor zorgt dat de studie wat stiller ligt. Wanneer ik weer in Nederland ben pak ik dat op en probeer ik er stappen in te maken.

Er verandert veel in het internationale hockey, bijna jaarlijks worden de regels aangepast. Is dat een goede ontwikkeling volgens jou of moet het een paar jaar stabiliseren?  Het mooie aan hockey is dat het altijd innovatief probeert te zijn, ik vind dat een goede ontwikkeling. Zolang de essentie van het spel maar blijft bestaan.

Strafcorners, verdedigen, scoren, evalueren, het zit er allemaal in. Wat is voor jou het leukste aan het spelletje en zou je zonder kunnen of zie je voor jezelf toch een loopbaan in de hockeywereld? Al die dingen vind ik leuk, ik geniet iedere keer weer van het spelletje. Dat is ook de reden dat je zoveel voor een sport kan leven. Ik vind het super mooi om samen met een team voor het ultieme te gaan en elkaars kwaliteiten te benutten. Maar of ik echt een loopbaan in de hockeywereld verder zou ambiëren dan als speler, dat denk ik nu van niet.

De video scheidsrechter, wel of niet in hoofdklasse hockey? Er zijn voorstanders en tegenstanders, wat is jouw opinie? Ik denk dat het moeilijk is om het te realiseren bij elke wedstrijd in de hoofdklasse. Een videoscheidsrechter is als speler erg fijn, het zou bij play offs/out wedstrijden een goede toevoeging kunnen zijn.

30-06-2018 : HOCKEY : RABO 4-NATIONS TROPHY WOMEN 2018 : FINALE : NEDERLAND (NED) – JAPAN (JPN) : BREDA
Caia van Maasakker (midden) heeft zojuist uit een strafcorner 2-0 voor Nederland gescoord en wordt daarmee gefeliciteerd door Margot van Geffen (links) en Lauren Stam (rechts). Foto : Ben Haeck

Je hebt al zo enorm veel gewonnen en meegedaan in de mooiste competities die er zijn, zoals het EK, het WK en vooral de Olympische spelen, dus de keuze wordt vast moeilijk, maar wat was voor jou het allermooiste hockeymoment ooit en waarom? Dit is zeker geen makkelijke keuze. De Olympische Spelen zijn iets heel bijzonders, maar Wereldkampioen worden in eigen land was ook echt een bijzondere ervaring. Als ik een moment moet kiezen dan kies ik toch voor mijn eerste Olympische Spelen in 2012. Het voelde zo onwerkelijk om daar te zijn en uit te mogen komen voor je land. Om vervolgens het hele traject dat je met elkaar bent doorgegaan te belonen met Olympisch goud, dat is een niet te beschrijven gevoel.

Voor de fans.

Welke muziek stream je graag? Eigenlijk van alles wel wat, soms lekkere gouwe oude en meezingers en de andere keer heerlijk ontspannen mellow bars om vervolgens lekker hyped op te raken voor een wedstrijd.

Wat is je lievelingseten? Sushi

Wat doe je graag buiten het hockey, heb je een hobby? Ik heb niet echt een hobby, maar buiten hockey besteed ik graag tijd met vrienden en familie en dan is een shopje hier en daar ook niet uitgesloten. 😉

Met welke stick en schoenen speel je en waarom zijn die voor jou het beste? Ik speel met de Adidas DF24 stick omdat die optimaal is voor de sleeppush en balcontrole. En ik draag de fabela zone schoenen van Adidas.

Tot slot: Wat is jouw toptip voor de aanstormende talenten? Zolang je plezier hebt in wat je doet is hard werken en ervoor gaan het mooiste wat er is. Dus haal alles eruit wat erin zit en blijf lachen en genieten samen met je teamgenoten.

Leave a Reply