Skip to main content

Foto: Diane Kamphuis

Boukje Smeets is werkzaam als docent aan de HAN Sport en Bewegen, werkt voor de KNHB als leercoach en Funkey docent en startte als Sport- en Beweeg innovator het initiatief Urban Hockey. Onder andere, want ze doet nog zoveel meer. Haar konden we niet overslaan in onze jubileum editie dus bij deze, de 5 voor Boukje! Boukje, waar, hoe en wanneer is jouw passie voor de hockeysport ontstaan? Als 6-jarig meisje speelde ik, samen met mijn vriendinnetje, in de fysiopraktijk van haar ouders, met bal en stick. De ruimte was de ideale plek om te spelen. “Een gymzaal aan huis, wat wil je als kind nog meer.” Hier werden we door de oudere broers van mijn vriendinnetje regelmatig uitgedaagd om onze “hockeyskills” te laten zien. Uiteindelijk eindigde dit altijd in een wedstrijdje tegen de oudere broers, die overigens beiden al lid waren van de hockeyvereniging. Wij mochten als 6-jarigen nog geen lid worden van een hockeyvereniging dus speelden wij hockey op straat, in de tuin en zoals gezegd in de oefenruimte van de fysiopraktijk.

Jouw passie gaat verder dan uitsluitend de sport, je duikt in de motorische, emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Kun je ons vertellen wat het belang is van de combinatie van deze aspecten? Als docent binnen HAN Sport en Bewegen verzorg ik o.a. onderwijs op het gebied van Pedagogiek en Didactiek. Behalve dat ik me richt op de ontwikkeling van onze studenten, leren wij onze studenten hoe ze beweegprogramma’s kunnen ontwikkelen die aansluiten bij de ontwikkelingskenmerken van kinderen en jongeren. In het onderwijs maken we actief de koppeling tussen de theorie en de praktijk zodat de geleerde theorie direct te herkennen is en toe te passen is in de praktijk en visa versa. Het boeien en binden van de studenten, de kinderen en jongeren staat voor mij hierbij centraal. Om mensen enthousiast en gemotiveerd te houden voor de sport is het van belang om aan te sluiten bij deze ontwikkelingskenmerken. Doordat ik elke dag in de praktijk sta kan ik als docent, leercoach en sport- en beweeg innovator ook de verbinding tussen onderwijs en de sport leggen.

fotograaf Tomas Middelweerdt

Verbinden is voor jou het toverwoord en verbinden met sport is op dit moment een belangrijk thema. Wat is voor jou de weg die we moeten bewandelen? Verbinden is voor mij het toverwoord als het gaat over aansluiten bij de ontwikkelingen in de maatschappij en daarop aansluitend de ontwikkelingen bij de sportvereniging. Je kunt als vereniging niet meer alleen naar jouw eigen sport kijken. Om bestaansrecht te houden en een leven lang bewegen te bevorderen zal je als vereniging overstijgend moeten kijken, waarbij het van belang is om samen te werken met andere sportaanbieders, gemeente en doelgroepen. Wat ik in de praktijk veel zie is dat er over de doelgroep wordt gesproken en niet met de doelgroep. Ik geloof dat successen ontstaan in co-creatie; ontwikkelen van zowel beleid als activiteiten met en door de doelgroep. En niet te veel blijven praten maar ook gewoon gaan doen!

Mijn motto is dan ook: “Teamwork makes the dream work”

Je bent trainer coach en initieerde het Urban Hockey. Wat is volgens jou het mooiste aan de ontwikkeling van deze turbo-boost voor de hockeysport? Het idee van Urban Hockey is ontstaan naar aanleiding van mijn vraagstuk binnen de Master Sport en Beweeginnovatie;

“Hoe kunnen we ervoor zorgen dat meer jongens gaan en blijven hockeyen?” 

Als klein meisje speelde ik hockey op straat, in de wijk en op het veld dat leeg lag naast het veld waarop de oudere broers van mijn vriendinnetje een wedstrijd speelden. We speelden met een hockeystick en bal waar en wanneer we maar wilde. Tegenwoordig is dat niet meer zo vanzelf sprekend. De hockeyvelden zijn bij veel hockeyverenigingen volgepland met wedstrijden waardoor er voor of na de wedstrijd geen ruimte en tijd is om met je vrienden en/of teamgenoten nog te pielen met bal en stick. Ook op straat, in de wijk en op de courts c.q. playgrounds zie je weinig tot geen kinderen hockeyen. Met Urban Hockey brengen we hockey weer terug naar de straat en is het stoer om te hockeyen en je tricks, battles en challenges te laten zien. Urban Hockey is voor iedereen toegankelijk, zowel voor de kids in de wijk als op de vereniging. Het mooiste van het project Urban Hockey is dat het is ontwikkeld met, door en voor de jongens. In elke fase van het project zijn de jongens zelf actief betrokken; van de onderzoeksfase, de ontwikkeling van de methodiek met tutorials tot aan de bijscholingen, trainingen, demo’s, clinics en events die worden georganiseerd toe. Samen met de jongens is Urban Hockey uitgegroeid tot meer dan een project. Het is een missie waarbij de jongens zelf de ambassadeurs en nieuwe hockeyhelden zijn geworden.

fotograaf Bart van Gastel

Vrouwen in de sport zijn groeiende en gelukkig zijn we in Nederland gezegend met heel veel toppers op cruciale posities. Wat wens jij voor de toekomst van de vrouwen in de sport en wat mogen we volgens jou nog realiseren op dat gebied?  Waar het volgens mij vooral om gaat is dat iedereen iets kiest waar zijn passie ligt. Dat het daarbij niet uitmaakt of je man of vrouw bent. Ik zou het gaaf vinden als Urban Hockey door iedereen gespeeld kan worden, waar en wanneer je maar wilt. Voor de toekomst wens ik dat we op een creatieve en innovatieve manier naar de sport blijven kijken waarbij we denken in kansen en mogelijkheden.

 

Leave a Reply