Skip to main content

foto: SCHC

Over tophockey:

Je bent een bikkel, een vasthouder, een bijter, zeggen je teamgenoten, zowel bij SCHC als bij Jong Oranje. Hoe is je hockeypassie gestart en waar?

Toen ik zeven jaar was ben ik begonnen bij de Hilversumse Mixed Hockey Club. Mijn moeder gaf altijd training op die club en heeft mij gecoacht in de E6-tallen en E8-tallen. Mijn hockeypassie komt eigenlijk een beetje van haar. Zij heeft altijd veel gehockeyd en stimuleerde mij om een teamsport te doen. Zo was de keuze voor hockey snel gemaakt. Toen ik naar meisjes C moest, ben ik naar SCHC gegaan en sindsdien speel ik daar.

Je bent een keer in de voorselectie Oranje geweest, mocht mee op stage naar de VS en met Jong Oranje heb je al heel wat mooie momenten meegemaakt zoals onlangs in Antwerpen waar jullie goud wonnen. Toch hoorden we dat het bij jou daarom niet draait, maar vooral om het plezier in hockey. Dat is een zeer belangrijk uitgangspunt. Wellicht wel waar het echt om draait? Kun je hierover wat meer vertellen?

Foto: Rick Matthijsen – Jong Oranje 2018

Als het in teambesprekingen gaat over doelen of over waar we als team voor willen staan, komt altijd het woord ‘plezier’ daarin terug. Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar natuurlijk draait het uiteindelijk om het behalen van goud, het behalen van resultaat. Ik ben de laatste jaren alleen wel meer geshift van de focus op resultaat naar de focus op het proces. Dus meer gericht op de weg naar een resultaat of doel toe. Hierbij denk ik dat het uitgangspunt is dat je gemotiveerd moet zijn vanuit jezelf, en niet van buitenaf (bijvoorbeeld ‘ik moet hockeyen van mijn ouders’). En die motivatie vanuit jezelf begint met plezier in wat je doet, dus in het hockey. Alleen dan kan je het maximale uit jezelf halen en je doel bereiken.

Je komt uit de jeugdopleiding van Stichtse en speelt nu bij Dames 1, een team met vele toppers. Wat maakt SCHC D1 zo bijzonder, wat is toch die magie?

Als je dit team als jonkie of nieuwe speelster binnenkomt, wordt je vooral heel erg gestimuleerd om aanvallend te durven hockeyen en je stem te laten horen. Fouten maken mag, moet zelfs. Je hebt op de positie waar je staat een bepaalde verantwoordelijkheid en die moet je op je nemen. Dus of je nou 17 of 30 bent, er wordt verwacht dat jij je mond opentrekt om degenen voor je te coachen. Op deze manier voelt iedereen in ons team zich betrokken en is iedere speelster belangrijk. Zo creëer je een soort verbondenheid. Dat is wat wij willen uitstralen; dat we 1 team zijn, het samen doen en voor elkaar door het vuur gaan.

Over hockey & regels:

Het speelschema voor volgend seizoen is behoorlijk intensief, met o.a. Hoofdklasse, internationale wedstrijden en bekerwedstrijden. Wat vind je van die ontwikkeling?

HOCKEY : HOOFDKLASSE DAMES 2016-2017 Foto: Ben Haeck

Veel wedstrijden spelen vind ik eigenlijk wel leuk. Afgelopen seizoen speelden wij veel dubbelweekenden achter elkaar, vooral in de tweede seizoenshelft. Ik vind het spelen van wedstrijden op vrijdag en zondag veel leuker, maar je moet ook kijken naar je rust en belastbaarheid. Daarom is een balans tussen enerzijds veel wedstrijden spelen en anderzijds een ‘normale’ week draaien belangrijk.

De regels veranderen, soms in het voordeel, soms in het nadeel. De 4 kwarten lopen goed, de dubbele puntentelling bij een veldgoal is er weer uit. Wat is jouw opinie over die regels? Past het bij het nieuwe hockey?

Ik vind het goed dat er geëxperimenteerd wordt met regels. Ik denk dat dat ervoor zorgt dat hockey als het ware meegaat met de tijd. En dan is het logisch dat sommige regels er wel doorheen komen en andere niet. Het spelen van vier kwarten vind ik prettig door het extra rustmoment dat je hebt om samen te komen. Ik denk dat de dubbele puntentelling ervoor zorgde dat de hoge uitslagen de wedstrijden saai maakten of dat een wedstrijd te snel beslist werd terwijl het niveau dichter bij elkaar lag dan je op basis van de uitslag zou zeggen.

De videoscheidsrechter is er bij internationaal hockey, play-off finales en bij de EHL en er gaan geluiden op dat men dit ook bij de EHCC en Hoofdklasse hockey wil. Hoe kijk jij hier tegenaan?

Bij internationaal hockey en play-offs finales werkt een videoscheidsrechter erg voordelig en ik denk dan ook dat dit goed uit zou kunnen pakken bij Hoofdklasse of EHCC. Ik denk wel dat het op dit moment moeilijk te realiseren is in de Hoofdklasse, vanwege geld, mankracht, etc. Een videoscheidsrechter bij de play-offs is wel een goede eerste start.

Over Famke:

Wat is jouw lievelings vakantie plekje en waarom?

Deze zomer ben ik in Valencia geweest en dat behoort samen met Barcelona wel tot mijn favoriet. De sfeer is er heel relaxed en je kan van alles doen; je hebt stad, strand, parken en cultuur. Ook leef je daar in een heel ander ritme dan in Nederland, je gaat bijvoorbeeld veel later eten. Dat vind ik top, de hele avond op een terras tapas eten.

foto: famke richardson/instagram

Wie volg jij op instagram?

Sarcasm_only. Tussen alle prachtige foto’s van mijn vrienden vind ik het ook leuk om af een toe een leuk sarcastisch tekstje te lezen.

Met welke stick en schoenen speel je het liefst en waarom?

Grays is mijn sponsor dus daar hockey ik mee. Ik vind het een heel fijne stick om mee te hockeyen. Ik loop wel al mijn hele leven op Asics schoenen. Ze lopen voor mij het prettigst.

Welke toptip heb jij voor aanstormend hockeytalent?

Beste aanstormend hockeytalent, zoals ik hierboven al zei: je kan alleen het beste uit jezelf halen als je plezier hebt in wat je doet! Geniet van het spelletje, de goede opleiding die we in Nederland hebben en natuurlijk: je teamgenoten!!

 

 

 

 

 

Leave a Reply