Skip to main content

Foto: Henry Pieters. Juli 2017

De commentaren waren een jaar geleden zowel lovend als snoeihard. De held van H1, Pasha Gademan, bleek de kroonprins te zijn. Hij volgde “el rey” Alex Verga op als trainer coach van het team wat eindelijk de hoofdklasse had bereikt. Met heel hard werken en vooral veel saamhorigheid. Wij interviewden Verga een jaar geleden en nu is het de beurt aan zijn opvolger, die schijnbaar stoïcijns, maar vooral vol vuur ging voor zijn team en ze na een bloedstollende playoff finale in de Hoofdklasse wist te houden. Deze terriër hield vast en deed zijn ding. Inmiddels is hij al 16 jaar trainer en speelde zelf jaren lang voor de club uit de Vinex stad Almere.

foto: almeredezeweek Fred Rotgans

Over Almere

Pasha, hoe en wanneer is jouw passie voor de hockeysport ontstaan en wat is er nog steeds zo leuk aan? Ik ben in 1995 lid geworden van de Almeerse Hockeyclub omdat mijn broer er een jaar eerder ook lid werd. Ik was snel verkocht door de familiare sfeer die er op de club rondhing, maar het spelletje en de sport zelf boeide mij niet intens veel. Dat veranderde allemaal toen ik in de JB1 werd ingedeeld, ongeveer 1,5 jaar nadat ik nog in de JC5 had gezeten. Vanuit daar begonnen de principes vanuit het spel mij steeds meer te boeien. Het is een van de meest complexe en uitdagende teamsporten in de wereld, waarin het loont om progressief te zijn. Dat houdt het extreem dynamisch en je moet altijd up-to-date blijven.

Heren 1 van Almere is wellicht het meest hechte team ooit. Verga vertelde ons dat velen al in de jeugd samen speelden. Jij maakte weliswaar een uitstapje, maar keerde terug. Wat is de magie van Almeerse? Het uitstapje naar HBS van 2 jaar was geweldig, maar ik wilde de club eigenlijk nooit verlaten. Ik was echter al een jaar of 3 geen vast onderdeel meer van het 1e team en dat wilde ik wel graag nadat ik op mijn 16e debuteerde.. De magie van de Almeerse zit hem juist in het feit dat er weinig magisch aan is. Een groep mensen uit alle sociale en etnische lagen van de Nederlandse samenleving, die hun enthousiasme voor de Sport en/of stad delen.

Tactisch had Verga niet veel verandering aangebracht, maar jij bent natuurlijk jij. Heb jij veel wijzigingen moeten aanbrengen op tactisch en technisch gebied bij de Heren dit seizoen? We bouwen uiteraard voort op het werk van Alex, het zou ook vreemd zijn als ik daar resoluut van af zou stappen. Alex heeft mij als speler in de laatste jaren meer dan voldoende ruimte gegeven om mijn ideeën te opperen. Verder heb ik natuurlijk wel mijn eigen ideeën en blijft ons spel ook constant in ontwikkeling.

Foto: omroep Flevoland juli 2018

Over veranderingen

Het was een pittig seizoen, met vooral veel druk op de spelers, met een bekercompetitie naast de reguliere en voor de internationals veel hockey en dat wordt nog een tikje zwaarder met de pro hockey league. Hoe kijk jij tegen deze verzwaring van het hoofdklasse hockey aan en wat is jouw mening over deze ontwikkelingen? Wij zitten nog niet zo lang in de Hoofdklasse, dus mijn referentiekader met de voorgaande jaren is niet groot. De Hoofdklasse en het programma eromheen wordt zwaar en de druk op de Hoofdklasse wordt helaas steeds groter. Ik hoor ook ideeën en wensen van bepaalde mensen om de Hoofdklasse kleiner te maken, maar ik opper juist het tegenovergestelde. Mochten we de sport professioneler willen maken, is een sterke clubcompetitie het fundament. Wel moeten we de opzet van de Hoofdklasse herzien wat mij betreft, te beginnen met het aanpassen van de speeldagen en tijden. Bijvoorbeeld onderzoeken of we de Heren Hoofdklasse kunnen verplaatsten naar de zaterdag (begin van de avond). Ook moeten we in goed overleg blijven met de bond om ervoor te zorgen dat het Nationaal elftal zich optimaal kan voorbereiden op toernooien.

Veel hoofdklasse spelers pleiten voor de videoscheids in de hoofdklasse, anderen weer helemaal niet, toch zie je dat er telkens meer vernieuwd wordt ook voor de scheidsrechters die zelfs trainen met de “knipperbril” van Gijs Segers om nog beter en sneller te reageren. Hoe kijk jij hiertegen aan? Het is een uitstekende ontwikkeling dat scheidsrechters beter gefaciliteerd worden om zich te ontwikkelen. Ik vind dat er nog veel winst te behalen is op dit vlak. Maar besef ook goed dat een bondsscheidsrechter in Nederland een zwaar ‘beroep’ is. Als we als spelers/coaches beter in contact staan met de scheidsrechters buiten wedstrijdmomenten om, kunnen we verwachtingen naar elkaar uitspreken en krachten bundelen. Dit is essentieel om onze spelers klaar te maken voor het Internationaal hockey, waar fysiek een heel stuk meer mag dan op clubniveau. Videoscheidsrechters bij de Hoofdklasse zouden ideaal zijn, maar kan me niet voorstellen dat dit financieel haalbaar is op het moment.

Naast alle veranderingen kwam de Euro Hockey League ook nog met een wijziging in de telling van de doelpunten. Een strafcorner telde enkel, een veldgoal of strafcorner voortkomend uit een veldgoal dubbel, een strafbal of shootouts weer enkel, enzovoorts. Beetje naar het model Hockey India League. Vind je dat dit soort wijzigingen de sport goed doen? Moeten we wellicht verder kijken en meegroeien? Of juist helemaal niet? Ik houd van progressie en ontwikkelingen. Maar deze vind ik onnodig, ondoordacht en averechts werken. Wil je de sport doen laten groeien moeten we ook het commercieel en publiekelijk belang in acht nemen. De sport moet nou eenmaal te begrijpen zijn voor iedereen, zonder dat je er een cursus voor hoeft te volgen. Ook hier kunnen de spelers en coaches een grote rol in spelen.

Over Pasha

Foto: Henry Pieters: Pasha & zijn vader #PO2018 HKHockey Almere H1

Je hebt een bijzondere naam en je bent ook een bijzonder mens, met passie en een heel groot sporthart, wat was jouw meest speciale sportmoment tot nu toe? Dank voor de complimenten. Mijn naam heb ik als velen anderen niet zelf uitgekozen, dus die complimenten mogen naar mijn ouders. Ik heb velen speciale sportmomenten gehad, van de Landskampioenschappenfinale met JB1 in 2004, tot het promoveren naar de Hoofdklasse 2 jaar geleden. Het is moeilijk te graderen welke specialer was dan de ander. Wel heb ik in het jaar dat we promoveerde de MVP-award van Almere H1 gewonnen, wat betekent dat ik uitgekozen was tot de meest waardevolle speler van de selectie door mijn teamgenoten en de staff. Voor mij is er voorlopig geen mooiere prijs geweest dan erkenning en waardering van je naasten en de mensen waarmee je dromen willen bereiken. Mijn streven in sport is dat de meest speciale momenten niet achter me, maar voor me moeten liggen. De dag dat ik denk dat ik heb bereikt wat ik eruit wil halen, zal ik ook stoppen. Maar voorlopig zijn er nog bergen te verzetten en duizenden harten te veroveren.

Je bent ook ondernemer en een bezig bijtje met o.a. een eigen merk, wat doe je allemaal precies en wat doe je vooral anders dan anderen? Als trainer/coach ben ik verbonden aan de Almeerse Heren 1 en het Nederlands onder 18 elftal. Daarnaast ben ik via een van mijn bedrijfjes al 5 jaar verbonden aan het hockeymerk Ritual, en voer ik dit merk in diverse Europese landen. We zijn in deze periode extreem gegroeid en proberen met hoogwaardige producten, design en service een nieuw geluid te laten horen in dit landschap.

Foto: Hockeycentre.nl – Manuel Verga & Ritual hockey

Wat is jouw achtergrond buiten het hockey. Wat heb je gestudeerd en hoe heb je daar nu nog profijt van? Ik ben begonnen met een Journalistieke studie aan de Hogeschool Utrecht en ben later overgestapt naar Amsterdam om mijn Bachelor in Communication & Mediamanagement te behalen. Uiteraard heb ik daar nog veel profijt van, maar achteraf gezien had ik wellicht nog iets meer tijd en moeite in mijn studies gestopt.

Voor de fans: 

Wat is je lievelingsgerecht en kook je ook zelf? Ik houd absoluut van koken en probeer mezelf altijd uit te dagen om nieuwe en betere dingen te koken. Ik eet al een jaar of 2 geen vlees meer en de uitdagingen op vegetarisch vlak zijn immens, maar vaak dubbel zo lonend. Echter gaat er niets boven mama’s cooking. De Iraanse maaltijden die zijn verwesterd heeft zijn sensationeel. Vraag het maar eens aan de jongens van Heren 1, die mogen vaak genoeg meegenieten!

Wat is je favoriete social media dingetje? Om een beetje bij te blijven moet ik natuurlijk Instagram zeggen, maar mijn hart ligt nog steeds bij MSN.

Wie is jouw grote sportheld? Ik heb om een of andere reden niet echt personen als idiool, maar meer de verhalen die zij gecreëerd hebben. Een daarvan is die van Paolo Maldini. Een loyale voetballer die de romantiek van verdedigen tot kunst heeft verheven met het mooiste rugnummer wat er is.

Tot slot; Wat is jouw top tip voor jeugd met een hockeypassie? Weet goed wat je grootste beperkingen zijn, zodat je jouw unieke krachten echt kan laten excelleren.

 

 

 

 

 

Leave a Reply