Skip to main content

06-06-2017 : NED- ARG  Manuel Brunet, keeper Sam van der Ven en Sander de Wijn. Foto: Ben Haeck

Hoi Sam, vertel, wanneer en hoe is je keepers carrière gestart?

Mijn hockey en keepers carrière zijn allebei gestart op RHC, Rijswijksche Hockeyclub. Daar ben ik als mini begonnen met hockeyen en later in de C vaste keeper geworden.

Over keepen:

Je bent de sterke arm van HGC H1 & keeper bij Oranje, is er veel verschil tussen keepen voor HGC en keepen voor Oranje?

Je moet je voorstellen dat bij Oranje alle beste spelers die op alle clubs rondlopen daar samen in een team zitten. Logisch dat dan het niveau natuurlijk een stuk hoger is. Snelheid gaat omhoog, hardere schoten, betere schoten, het algehele niveau is wel degelijk een stuk hoger. Ook wordt er bij Oranje meer in details gewerkt. Allemaal logisch natuurlijk als je met de wereldtop wilt meedoen. HGC is voor mij gewoon een warm bad. Voelt als thuis, speel er namelijk al 10 jaar. Ken elk hoekje van het clubhuis en alle mensen op de club. Maar ook bij HGC gaat het er professioneel aan toe natuurlijk. Volgend jaar wordt een nieuw jaar. Spelers zijn vertrokken, nieuwe spelers zijn gekomen en een nieuwe coach natuurlijk. Het wordt weer een frisse start.

Je traint met je eigen team, je traint met Oranje, hoe ziet jouw week er uit en is dit te combineren met je studie bijvoorbeeld?

Dat verschilt heel erg in welke periode van het jaar we zitten. Gedurende de competitie train je natuurlijk met de club en met Oranje, maar de club heeft dan vaak even voorrang. Na de competitie als je in de voorbereiding zit voor een toernooi met Oranje, heeft dat natuurlijk weer prioriteit. Maar gedurende de competitie train je 4 keer met de club, heb ik 2 keer een keeperstraining en heb je meestal ook nog 2 trainingen met oranje. En elke zondag natuurlijk competitie. Daarnaast ga je ook nog 1 a 2 keer in de week naar de sportschool. Kortom, je bent bijna elke dag wel op een manier met hockey bezig. De combinatie met de studie heb ik erg lastig gevonden. Ik heb het ook een aantal jaar op een wat lager pitje gezet en heb het vorig jaar weer opgepakt. Op het moment ben ik mijn scriptie aan het schrijven en ben ik hard op weg om eindelijk af te studeren. Maar mijn tip is om alle hulp aan te nemen die je wordt aangeboden. Ik ben erachter gekomen dat het heel lastig is om je eigen planning te maken en ook om je er dan zelf aan te houden terwijl je het zo druk hebt met andere dingen. Je bent al snel geneigd om teveel hooi op je vork te nemen. Een studiebegeleider kan goed inschatten wat wel en niet reëel is.

27-08-2017 : RABO EUROHOCKEY CHAMPIONSHIP 2017 MEN FINAL : BELGIE (BEL) – NEDERLAND (NED) : AMSTELVEEN Pirmin Blaak en Sam van der Ven.Foto : Ben Haeck

Over regels:

Als je kijkt naar de regel van de EHL waarbij o.a. een strafcorner 1 punt oplevert en een velddoelpunt 2, om eigenlijk veldgoals aantrekkelijker te maken, kun jij daar als keeper mee instemmen of ga je toch liever voor het huidige systeem?

Ik snap waar de nieuwe regelgeving bij de EHL vandaan komt. Misschien was het wel zo dat de sport te afhankelijk was van de strafcorner. Maar in mijn ogen is het een sport die evalueert. Je ziet nu ook in de competitie dat er steeds meer aandacht wordt besteed aan de verdedigende strafcorner, waardoor er minder strafcorners worden gescoord. In mijn ogen hoeft die nieuwe puntentelling niet te worden doorgevoerd.

Afgelopen halve finale play-offs was er een discussie over wel of niet een strafbal, dan wel strafcorner, met als resultaat een hele discussie tussen, keeper, speler, coach en scheids. Zou een video scheids moeten worden ingevoerd in alle hoofdklasse wedstrijden net als op internationaal niveau?

Ik ben groot fan van de videoscheids. In mijn ogen is het spel daar alleen maar eerlijker door geworden. Dus ja, het liefst zou ik bij alle hoofdklassewedstrijden een videoscheids hebben. Maar helaas weet ik ook dat het praktisch niet haalbaar is. Er zouden dan bij alle wedstrijden meerdere camera’s moeten komen en een extra scheidsrechter. Helaas heb ik al te vaak gehoord dat dat praktisch niet haalbaar is.

HKHockey Heren 2017-2018 : AMS – HGC : Vlnr keeper Sam van der Ven, Valentin Verga, Jorrit Croon, Thijmen Piket, Mirco Pruyser en Tristan Algera.Foto : Ben Haeck

Over keepersstellingen:

Je moet een beetje gek zijn om keeper te worden, want je neemt best wel wat risico, vooral ook fysiek. Ben jij het met deze stelling eens?

Ja en nee. Natuurlijk moet je een beetje gek zijn om ballen die met meer dan 100 km/h op je af komen te stoppen. Maar aan de andere kant, de ergste blessures die je als keeper kunt krijgen zijn blauwe plekken. Ja, je wordt soms heel pijnlijk geraakt, maar gelukkig heb ik daardoor nog nooit een ernstige blessure opgelopen.

Keepers staan alleen in een team en zijn eigenlijk einzelgänger. Ben je het met die stelling eens?

Je bent een beetje een individuele sporter in een teamsport, daar ben ik het wel mee eens. Maar het blijft wel een teamsport. Ik voel me wel altijd voor 100% onderdeel van het team. Je positie is alleen wat eenzamer inderdaad.

Over leren:

Je werkt ook met/voor Goalie Works, wat kunnen jonge aanstormende keeperstalenten daar leren?

Klopt, ik help wel eens mee op een clinic bij GoalieWorks. Clinics zijn hartstikke leuke dagen om je skills bij te schaven en nieuwe technieken te leren. Omdat je training krijgt van andere trainers dan je gewend bent krijg je ook af en toe nieuwe inzichten die je kan proberen. Daarnaast is het altijd heel gezellig om met zoveel keepers op het veld te staan en samen te trainen.

Wie is jouw grote keepersvoorbeeld en van wie heb jij het meest geleerd?

Mijn voorbeeld was Guus Vogels. Ik vond het ook heel gaaf dat toen ik naar HGC ging ik nog twee jaar met hem in het team heb gespeeld. Heb stiekem toen best veel van hem afgekeken en ook geprobeerd. De techniek die hij had vind ik nog steeds de mooiste techniek die ik heb gezien.

Over Sam:

Wat doe je naast keepen & “wat wil je later worden als je groot bent” ?

Op het moment ben ik dus bezig met mijn scriptie. Wat ik precies wil worden als ik later groot ben weet ik nog niet precies. Ik heb tijdens mijn studie bij een sportmarketingbureau stage gelopen, dat vond ik een fantastische omgeving om in te werken, dus zoiets zou mij wel aantrekken.

Wat is jouw favoriete goaliegear merk en met welke stick keep je?

Ik keep al sinds ik klein met OBO en heb eigenlijk nooit iets anders geprobeerd of hoeven te proberen. Ik speel met sticks van Grays.

Wat is je lievelingseten?

Dit is misschien wel de lastigste vraag van het hele interview. Ik kan je wel goed vertellen wat ik niet eet: champignons. Verder ben ik een hele makkelijke eter. Maar als ik wat zou moeten kiezen ga ik voor een Vlaams stoofpotje. Heerlijk vind ik dat. In de herfst of winter komt het gerecht het beste tot zijn recht en dan is het ook één van mijn favoriete gerechten om zelf te maken. Verder houd ik erg van Oosters eten.

Wie volg jij graag op Instagram?

Misschien een beetje suf antwoord, maar mijn vrienden. Ik vind het leuk om te zien wat zij allemaal meemaken en aan het doen zijn.

Je bent de held van vele jonge keepers, zoals o.a. Matz Eskes die we ook interviewden, wat is jouw ultieme tip voor jonge talentvolle goalies?

Geef nooit op. Naast dat het een goede show was van Peter Jan Rens toen ik klein was, is het ook echt een goede tip. En heb lol. Hoe mooi is het om elke keer weer met je maatjes op het veld te staan, te lachen samen en te doen wat jullie allemaal misschien wel het mooiste vinden om te doen.

 

 

Leave a Reply