Skip to main content

RefCom4All is een ‘cloudbased’  communicatie platform dat  hoge kwaliteit spraakgroepen combineert met gebruiksgemak vanuit een App op een smartphone. Door simpel de te fluiten wedstrijd te selecteren en de DWF (Digitaal Wedstrijd Formulier) code in te voeren, start een  beveiligde communicatiegroep. Per communicatiegroep kunnen maximaal  6 gebruikers deelnemen.  Dit maakt het mogelijk dat  scheidsrechters, begeleiders en coaches (de laatste groep kan alleen luisteren) in een besloten groep kunnen communiceren. De app  maakt gebruik van zogenaamde ‘openlijn’ technologie met geavanceerde spraak detectie. Daardoor is het mobiel data verbruik laag, en het geruis in (je collega’s)? ‘oortjes’ is goed te reguleren. 

Yda de Rooij Club (secretaris) & Chris Hofman (CS+ coordinator) van HC Twente

Een van de inmiddels 20 hockeyclubs die gebruik maken van het RefCom4all communicatie platform is HC Twente. 

Hockey Club Twente (HC Twente) is een hockeyvereniging uit Hengelo, die zowel bij senioren als junioren op hoog niveau speelt. Een grote groep scheidsrechters en begeleiders is wekelijks op de velden te vinden om wedstrijden te fluiten en scheidsrechters te coachen. HC Twente vindt het  belangrijk dat bij haar  wedstrijden op een goed niveau gefloten wordt. Zij hebben onderzoek gedaan naar de technologische mogelijkheden om hun scheidsrechters te ondersteunen. Daarom is HC Twente in 2e helft van het seizoen 2017 begonnen met het gebruik van RefCom4All. Initieel voor het begeleiden van CS+ scheidsrechters in opleiding, maar nu ook voor startende jonge fluiters.

Arbitragecommissie voorzitter Titia Weusthuis: “We keken al langer uit naar communicatiemiddelen ter ondersteuning van de scheidsrechters. Portofoons met openlijn technologie zijn best kostbaar, dat is vaak bij clubs niet het probleem. Wat wel het probleem is, is het beheer en onderhoud van deze apparaten. Door het teruglopende aanbod van clubvrijwilligers zijn er vaak geen mensen  die het onderhoud en beheer structureel oppakken. Hierdoor raken  dit soort oplossingen gauw in ‘verval’ en zijn niet beschikbaar als ze echt nodig zijn!”.Titia Weusthuis : “Door het gebruik van RefCom4All hebben we de problemen rond het beheer van de hardware (portofoons)  opgelost. Gebruikers nemen hun eigen smartphone en oortjes mee en kunnen dan de wedstrijden fluiten waarop ze zijn ingedeeld.”

Yda de Rooij (Club secretaris & onderdeel ICT werkgroep): “We gaan het gebruik van de App ook integreren in het opleidingstraject voor nieuwe scheidsrechters. Na de cursus en het examen wordt de App standaard geïnstalleerd. Op die manier kunnen de kersverse scheidsrechtse direct bij hun eerste fluitbeurt op het veld begeleid worden door de SIO leercoach”. Na een test periode van een maand, was het al duidelijk voor HC Twente dat het RefCom4All platform uitstekend functioneert op haar velden. Steeds meer scheidsrechters gebruiken de App op zaterdag en zondag. De permanent beschikbare ‘test wedstrijd’ kan ook doordeweeks ingezet worden voor ‘oefenpotjes’.

Ervaringen HC Twente met RefCom4All communicatiesysteem

Inmiddels wordt het communicatieplatform wekelijks voor veel wedstrijden ingezet en de scheidsrechters en de CS+ begeleiders zijn erg enthousiast. 

Marcel Hak (scheidsrechter): “Het gebruiksgemak en de stabiliteit van de RefCom4All App is super. Voor de meer dynamische wedstrijden is het echt ideaal dat je even snel met elkaar kan overleggen of elkaar kan informeren. Al zijn het misschien maar 2 of 3 beslissingen per wedstrijd waarbij  je elkaar echt moet helpen of corrigeren, dat zijn vaak wel de momenten dat de sfeer zomaar kan omslaan bij spelers, coaches en publiek omdat je misschien een verkeerde keuze hebt gemaakt. Nu heb je direct een paar extra ogen beschikbaar!”

Marcel Westenberg (scheidsrechter) bevestigt de woorden van zijn collega en vult aan “…we krijgen regelmatig van bezoekende clubs te horen dat ze onder de indruk zijn van het effect van de App. Het zorgt duidelijk voor meer rust in het veld en helpt bij de acceptatie van beslissingen…”.  

Laurens Ekelmans (CS+): “Wat ik persoonlijk erg handig vind, is wanneer een speler een waarschuwing krijgt – even het rugnummer aan elkaar doorgeven en mijn collega weet wat de volgende stap moet zijn als deze speler weer de fout in gaat. Maar ook voor die moeilijke zichtbare delen van jouw cirkel – dan is het super fijn dat jou collega overtredingen aan zijn kant snel bij je kan melden. Het voelt als een extra paar ogen”Inmiddels maken naast HC Twente al meer dan 20 clubs gebruik van het RefCom4All platform. Clubs die interesse hebben kunnen zich via de website van RefCom4All (www.refcom4all.com) aanmelden of via een email naar info@refcom4all.com. Dan start een gratis testperiode die gebruikt kan worden om ervaring met de App op te doen.

 

Leave a Reply