Skip to main content

Hij stopt. Na 12 seizoenen als hoofdcoach Dames 1 van HC ’s Hertogenbosch en eigenlijk nog langer als je zijn assistentsjaren en eerdere jaren meetelt. Einde seizoen is het zover. Voor die tijd moet hij nog een paar tikjes bijzetten. Omdat hij dat kan. Vinkje 1 op zijn lijst is gezet. Die viel op paasmaandag dit jaar.

5 April 2021.

Een datum die hij kan toevoegen aan zijn uitgebreide palmares.

De dag waarop hij met Dames 1 van Den Bosch het allereerste EHL Hockey voor dames won.

De dag dat hij zijn 8e Europese titel als hoofdcoach behaalde.

De dag dat hij voor het laatst op een Europees toernooi om de lunchtafel zal met zijn Bossche Dames.

Hoe dat voelde? Hij vertelt het zelf: Raoul; “Die spanning nog 1 x met zijn allen voelen. Dat familiegevoel om met zijn allen om tafel te zitten. De hoge hartslag in die halve finale en dat we dankzij de perfecte backhand van Rosa Fernig waardoor de bal precies goed geraakt werd en Matla hem kon afmaken op de juiste plek in de finale belandden. De ontlading was groot op 3 april en toen moesten we nog de finale spelen met 21 speelsters, zonder Margot van Geffen, maar wel met volle passie. Dat was prachtig. Wat wel heel bizar was, dat er zonder publiek werd gespeeld. Tijdens de wedstrijd miste ik het niet echt want ik kon hoorbaar coachen voor de speelsters, maar bij de uitreiking was het vreemd. Stonden we in de sneeuwbui te juichen als team, maar zonder publiek. Hoop dat publiek snel weer kan en mag, maar vooral dat ook junioren en alle senioren wedstrijden mogen spelen.”

Wat ga je het allermeest missen als je stopt? Raoul; “Ik ga het team echt missen, want ze voelen als familie, zowel het samen lunchen als het samen genieten van alle momenten op het veld de, maar ook processen ernaartoe in soms de ijzige kou met striemende regen of de brandende zon. Iedere stap is mooi. Iedere keer genieten.”

Wat was voor jou je allermooiste moment? Raoul; “Mijn allereerste landstitel als hoofdcoach! Toen wist ik direct dat ik de goede keuze had gemaakt en dat ik op de juiste plek zat. Overigens is ieder toernooi bijzonder en heeft iedere strijd om een titel weer een ander gevoel, maar die allereerste vergeet ik nooit meer.”

Hoe gaat de toekomst er uit zien, voor jou en voor HCDB? Raoul; “Voor wat betreft mezelf gaat er ruimte ontstaan voor Onfire, het bedrijf wat ik met Sjoerd Marijne run. Daarin gaat naast het bondscoachschap voor de Belgische Dames ook veel tijd zitten. Core business blijven bij Onfire de hockeyscholen en kampen, maar internationale toernooien blijven op het vizier staan. Wanneer reizen weer kan uiteraard. Het is fijn dat ik daar weer tijd voor krijg, want Onfire, plus fulltime HC Den Bosch coach, plus fulltime Belgische Dames coach is net een tandje te veel. Voor wat betreft Den Bosch ziet het er mijns inziens prachtig uit. Het team blijft ook volgend seizoen intact en ze krijgen een topcoach die natuurlijk haar sporen al verdiend heeft in het Nederlands zaalhockey naast het clubcoach schap. Marieke Dijkstra is een kanjer die uiteraard haar eigen beleid zal toepassen wat voor de 1 wel en voor de ander niet zal werken, maar een frisse nieuwe blik is altijd positief voor een team. Dat gaat helemaal goed komen.”

Hoe ziet het er in België uit in vergelijking met Nederland? Raoul; De Belgische Dames zijn er nog lang niet, maar ze zijn wel aardig op weg. Ik heb een spelersgroep die graag wil en bereid is veel te doen. Het enige aparte aspect is dat ze bij een examen of tentamen hockey afbellen, dat was ik niet gewend. De KBHB (Belgische hockeybond – red.) onderhandelt op dit moment met  scholen en opleidingen om het beleid ten aanzien van topsporters aan te passen. Nederland is  verder hierin en het stoort wel met betrekking tot de sportieve doelstelling. We staan nu op de 6e plaats dus we moeten nog flink bouwen, maar hebben de mannen als groot voorbeeld. Voor het EK zijn we niet de favoriet voor de medailles. We zitten in een poule met Italië, Engeland en Duitsland en die moeten we zien te verslaan. Dat wordt nog een dingetje. We hebben 9 onder 21 speelsters, wat het resultaat is van het Hockey Be Gold programma van de KBHB en zijn de laatste 3-4 jaar professioneler geworden. We komen van ver maar nu gaat het heel vlotjes en soepel.

foto Robert Sanders – FotostudioRSP

Zie je jezelf nog in de nabije toekomst als bondscoach van de Nederlandse hockeydames? Raoul, lachend; “Dat zal er voorlopig nog niet inzitten want ik zie Alyson Annan voorlopig nog niet opstappen. Alyson zal echt nog wel tot aan Parijs blijven zitten (OS 2024 – red.) en ik heb voor mezelf gesteld dat ik eerst in beeld wil komen voor het WK met de Belgische Hockeydames en daarna zelfs een plek op de lijst voor Parijs wil zien te bemachtigen. Dat zou supermooi zijn.

Beeld: Studio Robert Sanders

 

 

 

 

 

Leave a Reply