Skip to main content

Het is weer zover hoor..De headlines staan weer vol want de KNHB heeft een regelwijziging doorgevoerd. Alle senioren en jeugdteams gaan spelen in vier kwarten van 17,5 minuut. Maar wat vinden we daar nu eigenlijk van? Als trainer/coach van een topteam in de jeugd en een speelster van de Promotieklasse vind ik het een mooie ontwikkeling. Het is zeker mooi dat we een extra momentje hebben om de speelsters van dichtbij kunnen toespreken. Want hoe hard ik ook kan krijsen, ik weet zeker dat echt niet alles aan komt van wat ik zeg omdat simpelweg de afstand te groot is en die meiden op dat moment toch alleen maar met de bal bezig zijn. Bij MOP Dames 1 hebben we het ook al mogen ervaren tijdens de play-offs. Ik vond het zelf heel prettig. Ook omdat je gewoon even de tijd had om met z’n allen de neuzen dezelfde kant op te krijgen.Ik kan mij wel heel goed voorstellen dat dit voor de breedteteams absoluut niet het geval is. Behalve dat ze het moment krijgen om een extra slok drinken te pakken, even een opstellingswijziging te maken vraag ik mij serieus af wat de toegevoegde waarde wordt. Kinderen komen vooral om lekker te hockeyen.. Die van mij worden tijdens trainingen af en toe al gek van me dat ik het spel te lang stil leg.

Maar verder? Ik ben heel benieuwd hoe clubs dit praktisch voor elkaar gaan krijgen. De arme e’tjes (lees ouders) die dan om 8:00 uur mogen gaan verzamelen voor een potje hockey.. Of wij met MD1 die dan om 18:00 uur nog een wedstrijd mogen starten?! De veldcoördinatie bij Den Bosch heeft de afgelopen jaren al een enorme puzzel te leggen en dat met 7(!!!) velden. Laat staan scheidsrechters.. Wat gaan die hiermee doen? Zij moeten echt heel strak de tijden bij gaan houden. Maar laten we eerlijk zijn, veel scheidsrechters voor de C/D teams komen uit de A/B. Dat betekent als hun wedstrijd vooraf uitloopt, dat ze al rennend naar het veld moeten om de wedstrijd op tijd te laten starten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het sproeien van de velden…. Het is niet zo dat iedere zaterdag de brandweer in Den Bosch uittrekt om de velden te sproeien voor MA1 en JB1..Ook voor personeelsmanagement wordt het weer een leuke. Want hartstikke leuk dat de clubs langer open blijven en ze dus meer ‘omzet’ draaien.. Maar reken dan ook het personeel mee wat dan dus langer moet blijven staan.

Logistiek wordt het dus echt een uitdaging voor de Nederlandse hockeyverenigingen. We gaan het meemaken. De ervaring leert zeggen ze weleens. Aan de andere kant.. Misschien is het een kwestie van wennen. Net zoals we er ooit aan moesten wennen dat er geen buitenspel meer was en ballen zelf genomen mochten worden. Wat is de volgende stap? Na ieder gelijkspel shoot-outs? We will see…..

Was getekend: #hockeynerd Frederique Passier

Leave a Reply