Skip to main content

Een natuurtalent, zo mogen we hem gerust noemen, is deze speler van Heren 1 van Hockeyclub Pinoké. Uit eigen jeugd – op een korte periode na bij Athena – werkte hij zich op naar de top. Via de zandbak, zoals hij zijn start op Curaçao noemt.foto Robert Sanders – FotostudioRSP

Camil, je bent op zijn minst ambitieus te noemen. Je speelde eerder ook in Nederland Jongens A en j e bent tevens met je eerdere jeugdteams landskampioen geworden. Wat drijft je? Om te beginnen vind ik het spelletje gewoon heel leuk. Lekker het dagelijkse leven loslaten en achter een bal aanrennen. Ook hockey ik sinds het begin al met mijn vrienden. We kennen elkaar al zo lang en hebben veel leuke en heftige momenten meegemaakt. Het team is een soort van mijn tweede familie. Daarnaast is het denk ik ook mijn persoonlijkheid die mij drijft. Ik wil altijd winnen en alles zo goed mogelijk doen. Heren 1 van Pinoké is voorzien van heel veel eigen jeugd. Hoe belangrijk is de doorstroom van eigen jeugd naar de senioren volgens jou? Zoals je al eerder zei zijn wij met de jeugdteams van Pinoké meerdere malen landskampioen geworden. Ik denk dat er veel talent zit in de jeugd en hoe mooi is het als die een kans krijgen in het eerste. Ik vind het belangrijk dat een deel van het team bestaat uit eigen jeugd. Deze jongens hebben hart voor de club en lopen er vaak al meer dan 10 jaar rond. Veel mensen en jongere jeugdspelers kennen ons. Je zou het ook kunnen zien als een voorbeeldfunctie naar de jeugd toe. Zo van: kijk jongens, als je hard werkt kan je net zoals die gasten over een paar jaar in het eerste staan. Die mogelijkheid moet er altijd zijn voor de talentvolle jeugd, vind ik.

Jij was als oudste, samen met je broers Matis en Yanik, toch jarenlang het gezicht van de jeugd bij Pinoké en nu zit Matis bij je in het team. Hoe is het om met jouw broers te hockeyen en te spelen? Matis en ik hebben altijd om het jaar samen gehockeyd. Ik weet dus eigenlijk niet anders. Het is mijn broertje, maar op het veld ook gewoon een teamgenoot. Ik ben twee jaar geleden uit huis gegaan en juist omdat we bij elkaar in het team zitten, zie ik Matis gelukkig nog heel vaak. We staan allebei voorin, dus we kunnen goed praten over onze taken en de manier waarop we spelen. Concurrentie voel ik niet echt, ik geniet er vooral van als we samen een actie maken.

De Hoofdklasse hockey competitie is aardig verzwaard door de vele andere wedstrijden voor onder andere Oranje, de Beker Cup, de EHL en er is zelfs een herfstcompetitie in het leven geroepen voor 9 teams. Pinoké zit hier niet bij. Waarom eigenlijk niet? En vind je dat de Hoofdklasse spelers die een dubbele rol moeten vervullen het zwaar hebben? Wij hebben er bewust voor gekozen om de herfstcompetitie over te slaan, omdat we anders wel een heel vol programma hebben. Wij doen namelijk wel mee aan de Gold Cup en daarnaast gaat een groot deel van het team ook zaalhockeyen in de Hoofdklasse deze winter. Met de herfstcompetitie erbij, zouden sommige spelers dus vanaf eind juli tot en met mei geen rust hebben. Daarnaast vind ik het wel jammer dat we dit jaar bijvoorbeeld vier dubbelweekenden hebben. De potjes op vrijdagavond brengen toch altijd een andere sfeer met zich mee en zorgen inderdaad voor een vrij intensief programma.

Wat is je mening over alle wijzigingen in de spelregels? Is dat handig? Beter voor de sport? Zoals de 4 kwarten, de selfpass, etcetera. Mogen er nog meer wijzigingen komen? Zou de videoscheidsrechter ook moeten worden toegevoegd aan de reguliere Hoofdklasse hockey wedstrijden? Ik ben zeker voor het aanpassen van de spelregels als dit de sport ten goede komt. De selfpass en de videoscheidsrechter vind ik bijvoorbeeld top. Van mij mogen ze dat laatste ook zeker toevoegen aan de Hoofdklasse. Ik vind wel dat de regels echt wat moeten toevoegen en niet dat er steeds nieuwe regels moeten komen om de sport maar weer te vernieuwen. Zo ben ik niet echt een fan van de EHL regel van afgelopen jaar waarbij een velddoelpunt 2 goals waard is en een corner maar 1. Dan krijg je van die rare uitslagen. De KNHB heeft gesteld dat de jongere jeugd wat minder druk moet hebben en vooral moet genieten van het hockeyen. Jij bent echter product van een zeer intensieve jeugdopleiding. Volgens oud Oranje hockeyers die we spraken, is het gewoon afhankelijk van het type kind, wat is jouw mening hierover? Ik ben het daar ook mee eens. Zelf heb ik bijna mijn hele jeugd 4 keer per week getraind en ik wist ook niet echt beter. Ik kon het gelukkig goed met school en andere activiteiten combineren, maar snap wel dat als dit niet het geval is, de intensieve jeugdopleiding als een last gezien kan worden. Volgens mij verschilt het dus ook per type kind.

Je bent er na je middelbare school even tussenuit geweest. Studeer je inmiddels, en zo ja wat? En is het te combineren met je hockeyleven? Ja dat klopt, ik kreeg de mogelijkheid om 4 maanden in China te gaan werken en die heb ik gepakt. Nu zit ik inmiddels alweer in het derde jaar van de bachelor Econometrie en ben ik mijn scriptie aan het schrijven. Omdat ik eigenlijk altijd school en hockey heb moeten combineren, ben ik redelijk goed geworden in plannen, dus het lukt prima om mijn studie met mijn hockeyleven te combineren.Wat is tot nu toe je mooiste hockeymoment geweest en waarom? En wat is nog je allergrootste hockeydroom? Mijn mooiste hockeymoment is denk ik nog steeds het landskampioenschap in mijn laatste jaar in de jeugd. Dit was een perfecte bekroning op de geweldige jeugdperiode die ik bij Pinoké heb gehad. Maar mijn allergrootste droom is toch wel om ook met Pinoké Heren 1 landskampioen te worden.

Voor de fans: 

Wat is je lievelingsgerecht? Een lievelingsgerecht heb ik niet echt, maar ik houd wel enorm van de Indiase/Maleisische en Indonesische keuken.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd? Ik houd enorm veel van reizen en nieuwe plekken zien, daarom probeer ik eigenlijk elke zomervakantie minimaal een maand op pad te gaan. Als het lukt met hockey natuurlijk. Voor de rest probeer ik zoveel mogelijk met mijn vrienden te chillen en series kijken vind ik ook top.

Met welk merk stick en schoenen speel je en waarom? Vanaf de A word ik gesponsord door Adidas, dus hier hockey ik al vijf jaar mee. Elk jaar komt Adidas met nieuwe ontwikkelingen en de materialen zijn altijd top.

Tot slot, welke super toptip heb jij voor de aanstormende jeugdtalenten? Het allerbelangrijkste is denk ik dat je het spelletje leuk vindt en er dus graag mee bezig bent. Daarnaast moet je niet denken dat het allemaal vanzelf gaat. Als je echt iets wilt bereiken, moet je er keihard voor werken. Dan komt het wel goed!

 

Beeld: Frits Ketelaars voor HockeyStyle Magazine

 

 

 

 

 

Leave a Reply