Skip to main content

Al van jongs af aan keept ze. Eerst bij ’t Spandersbosch later bij AH&BC en nu verdedigt ze het doel van de Vughtse club MOP Dames 1 in de promotieklasse. Ze heeft wat met keepen en houdt er ook echt van. Zoë, want, waar en hoe is de liefde voor het keepen ontstaan? Mijn liefde voor keepen is ontstaan toen ik 11 jaar oud was. Aan het einde van mijn 1e jaar in de D was de club op zoek naar nieuwe keepers. Omdat ik het in de e-tjes altijd wel leuk vond om te keepen heb ik me opgegeven voor een proef keeperstraining met Stas. Die training ging heel goed, Stas dacht dat ik al vaker gekeept had maar dat was echt mijn eerste keer. Grappig om te vertellen is dat Anne Veenendaal ook hielp bij die training. Die training vond ik zo leuk dat ik daarna alleen nog maar wilde keepen.

Foto: Isabella Klauwers

Je broer is ook keeper en verdedigt nu het doel bij Hurley H1 als 2e keeper. Hebben jullie het veel over de wedstrijden en de tactieken thuis? Ja dat bespreken we zeker met elkaar. We bespreken sommige acties en wat we zouden doen in een bepaalde situatie. Zoals een 1 op 1 situatie, uitkomen of niet, blokslidings maken en meer van dat soort dingen. We bespreken sowieso na elke training en wedstrijd hoe het is gegaan en of we lekkere reddingen hebben gehad. We bespreken natuurlijk ook de minder goede dingen haha. Ook kijken we met zijn alle thuis naar de samenvattingen van de hoofdklasse en bespreken we sommige situaties nog eens na.

Door Corona, kun jij vooralsnog niet aan de bak, want uitsluitend de senioren hoofdklasse mogen hockeyen, wat doet dat met je en hoe blijf je in shape en wat vind je eigenlijk van die restricties? Ik vind het natuurlijk mega jammer dat we niet kunnen hockeyen maar begrijp het wel. Ik heb nu natuurlijk meer tijd dan normaal en heb andere dingen opgepakt. Ik doe veel aan mijn core en train mijn benen ook dagelijks met een korte workout in de ochtend. Vanuit MOP hebben we ook een loopschema gekregen, dus op die manier blijf ik in een goede conditie en ben ik er klaar voor als we weer mogen spelen. Verder probeer ik nu extra te genieten van de trainingen die we nog wel kunnen doen.

Ze zeggen dat keepers eigenlijk een beetje gek moeten zijn om in een doel te gaan staan, maar is dat wel zo. Is het niet een heel gecontroleerde functie en loopt een uitloper strafcorner niet iets meer gevaar? Ze zeggen inderdaad dat keepers een beetje gek moeten zijn om in de goal te staan, er komen ten slotte ballen op je af met soms wel meer dan 100 k/m uur. Keepen is natuurlijk veel meer dan alleen maar ballen tegenhouden. Er zijn zo veel technieken die belangrijk zijn om die ballen tegen te houden. Je hebt ook geduld nodig en soms is dat lastig. Een keeper heeft wel een heel andere mindset vergeleken met de andere spelers. Dat maakt ze wel anders maar niet per se gek. Een eerste uitloper bij een strafcorner loopt zeker meer gevaar dan wij als keepers. Zij hebben niet de bescherming die wij hebben en als er dan een bal tegen hen aankomt hebben ze of een grote blauwe plek of in het ergste geval wat gebroken.  

Foto: Isabella Klauwers

Je bent ook al jaren een van de boegbeelden bij EKA keepers. Wat betekent EKA voor jou? EKA betekent voor mij heel veel, ik ben er begonnen toen ik 11 was en heb er zo veel van geleerd en het heeft mij gemaakt tot de keeper die ik nu ben. Ook de cultuur bij EKA betekent heel veel voor mij. Ik heb er veel vriendschappen aan over gehouden en het is een grote familie. Ik heb er geleerd om anderen er bij te betrekken en om van andere mensen te leren ongeacht hun niveau.

Als je kijkt naar een academie als EKA wat valt je dan op qua opleiding afgezet tegen de anderen? Bij EKA proberen we op een leuke en creatieve manier technieken te trainen. De oefeningen kunnen in het begin een beetje gek en soms onmogelijk lijken maar toch werkt het elke keer. Dat maakt het leuk en uitdagend. Hoe het bij andere keepers opleidingen gaat weet ik niet, want daar heb ik nooit bij getraind.

Welk keepersbeleid zou volgens jou iedere club moeten hebben? Ik vind het belangrijk dat een club een aantal basisvoorwaarden goed moet hebben geregeld. De club moet er voor zorgen dat er goede materialen zijn voor de keepers zodat ze goed beschermd in het goal kunnen staan. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er serieus aandacht is voor keeperstrainingen voor alle keepers op de verschillende niveaus. Keepen is nu eenmaal een vak apart en daar moet een club zeker aandacht aan besteden.

Welke rol speelt eigenaar van EKA Nastasjia Erasmus in je leven als goalie. Heb je van haar net wat anders geleerd dan van andere keepertrainers? Stas speelt een hele grote rol in mijn leven als goalie. Ik heb heel lang training van haar gehad en zij heeft me alles geleerd, van standaard technieken tot hele gekke acties. Ze heeft me ook geleerd dat het heel belangrijk is om een eigen stijl te ontwikkelen en heeft het altijd aangemoedigd om ook bij andere trainers te trainen. Hierdoor heb ik veel verschillende manieren van keepen geleerd en zo heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld. Daarnaast kan ik ook altijd bij Stas terecht om over het keepen te praten. Omdat ze zelf keeper is geweest, kan ze zich goed inleven en mij altijd helpen om weer beter te worden.  Wat ik bij Stas heb geleerd, wat andere trainers misschien niet doen, is het buitenkantje voet. Het is een techniek die je kan gebruiken als een bal bijvoorbeeld heel snel langs je voet komt en je geen tijd meer hebt om je voet open te draaien. Dan schuif je je hak snel naar buiten en tik je de bal net naast, dat is echt een “buitenkantje” voet.

Foto: Guido Albers

 Tot slot voor de fans:

Met welke stick en schoenen speel je? Ik speel met de stick: GRAYS MH1 GK8000 ULTRABOW GOALIE. Met de schoenen: ASICS GEL-PEAKE- BLAUW

Welke muziek stream je het liefst? Op dit moment vind ik Dua Lipa wel erg leuk om naar te luisteren

Wat is je lievelingseten? Ik hou van pasta, maar pasta pesto is toch echt mijn favoriet

Wie is jouw grote voorbeeld als keeper?  Vroeger was Joyce Sombroek mijn grote voorbeeld

Leave a Reply