Skip to main content
Hij is de duizendpoot onder de professionals in de hockeywereld. In 2013 interviewden we deze toen al ambitieuze spin in het web voor ons magazine. Nu is hij gepokt en gemazeld en kan niemand meer om hem heen. In zijn functie als technisch directeur bij Victoria en als assistent bij de heren van Ring Pass Delft is hij fulltime bezig met hockey en daarnaast mag hij zich gerust ook ervaren analist noemen.

Beeld: rob römer fotografie

Eelko, je werkt al jaren met Nacsport video analyse van CaJa Sport Software samen en werkt inmiddels met de Nacsport Pro Plus versie. Wat is jouw ervaring met deze analyse software en waarom Nacsport? 13 jaar geleden, tijdens mijn periode bij Spirit Dames 1, ben ik begonnen met Nacsport. Als beginnend coach wilde ik een gebruiksvriendelijk en toegankelijk systeem om mee te beginnen. We waren nog afhankelijk van of en wie er ging filmen en hoe we dat aangeleverd kregen. Daarom speelde ook flink mee dat de kosten laag waren, als starter ook wel iets om rekening mee te houden. In mijn tijd bij Victoria Dames 1 was het echt voor mij noodzakelijk flink op te schalen omdat we veel meer deden met de data en de output. Anouk van Schaijk, mijn video specialist, leverde de geklikte beelden op zondagavond al bij mij aan. Inmiddels is de ervaring met de Pro Plus en Coach Station zo goed dat ik liever ook niet meer zonder doe. Het feit dat ik zelf niet op hoog niveau gespeeld heb, zorgt er voor dat ik graag alles dubbel check in het maken van plannen of de evaluaties van het gameplan.

Je gebruikt de software uiteraard voor de analyses van het 1e team wat je traint, maar hoe pas je de analyses eigenlijk toe op de spelers? Dat kan op meerdere vlakken, de meest ‘simpele’ manier is het individueel klikken van de spelers. Dat is op zeker op HK / PK niveau (maar ook in de lagere klasses) een vereiste, om dieper in te gaan op de taak die een spelers specifiek had en om hem of haar daar goede feedback op te kunnen geven. Met de online database Sharimg is dit ook echt simpel te delen met de spelers, ook dit systeem is gebruiksvriendelijk en minder tijdrovend. Tijdens wedstrijden gebruikte ik bij Victoria Heren 1 de live verbinding tussen de toren en mijn laptop op de bank. Met Coach Station kon ik op die manier snel (vaak binnen 5 seconde) iets terug halen voor spelers. Een goede filmer die kan multitasken (filmen en klikken tegelijk is een kunde) is dan wel cruciaal! Het is heerlijk om zo met een speler te kunnen schakelen tussen zijn eigen ervaring op het veld en wat er terug te zien is op beeld.

Je ziet tegenwoordig ook veel analyses in de jeugd, is het belangrijk om al vanaf jonge leeftijd zowel de spelers als de analisten bekend te maken met deze tools? Op Victoria merken we dat visueel presenteren vaak beter werkt dan iets alleen maar vertellen. Dat klinkt als een dooddoener, maar is wel zo. Ik vind wel dat er echt onderscheid moet zijn tussen de manier van analyseren per leeftijdscategorie. Bijvoorbeeld een live verbinding tussen toren en bank bij de D-jeugd heeft echt totaal geen zin, haha! Wij hanteren grofweg de volgende opbouw: in de D-lijn willen we dat kinderen leren wennen aan kijken naar zichzelf en laten we vooral ‘hoogtepunten’ terug komen, in de C-jeugd willen we dat spelers bewust gaan leren kijken naar de beelden van zichzelf maar ook van het team (ook met centrale besprekingen), in de B-jeugd gaan we dan over dan meerdere malen per maand de centrale besprekingen en het aanleren van spelers om individueel video te kijken en bespreken met hun coach en als laatste stap in de A-jeugd is het standaard elke week team en individuele video en willen we ook ruimte geven aan spelers zelf om zaken aan te vragen bij hun coaches.
In samenwerking met Carlo bespreken we dan ook welke versie van Nacsport functioneel is voor elke lijn, zo zijn er bij Victoria coaches met een upgrade van het systeem. Die coaches vinden het zelf ook leuk om te doen en werken met de oudere spelers.

Wat zijn voor jou de allerbelangrijkste onderdelen van Nacsport. Welke gebruik jij het meest en waarom? Een simpele vraag, maar toch met een wat ingewikkelder antwoord. Wat ik al aangaf, als ik met Victoria jeugd video doe, gaat dat op een andere manier dan met bijvoorbeeld Ring Pass H1. Maar als ik één onderdeel mag benoemen, dan is dat wel de toevoeging van KlipDraw. Deze tool, bij Victoria jeugd noem ik dat de ‘Studio Sport gadget’, geeft mij de gelegenheid in detail (highlights, pijlen, tekeningen, teksten, zelfs spelers ‘verschuiven’) in een frame aan te geven wat er gebeurt of had moeten gebeuren. Niet alleen werkt dat in evaluaties, maar natuurlijk ook in het maken van een gameplan. Carlo weet dat ik graag dit ook zou willen in bewegende beelden, ik vraag er elke keer naar haha. Wie weet, misschien is dat snel mogelijk!

Ik vroeg eerder aan Carlo Daniels, mede eigenaar van CaJa Sport Software en analist van HGC H1 wat belangrijker was voor een analist: de software, de mensenkennis of het gevoel, wat is daarop jouw antwoord? Je kunt er niet onderuit om hier een combinatie te maken, tenminste, in mijn ogen. Zonder gebruiksvriendelijke software kan je als beginnend analist al snel de moed verliezen. Ook ik heb nog vaak genoeg contact met Carlo of Jan Willem als het gaat om de software kant of als mijn laptop niet mee wil werken. Daarnaast moet je goed aanvoelen wat je spelers en spelersgroep nodig heeft, dat verschilt wel echt per individu en team. Ik heb spelers gehad die helemaal gek werden van mijn analyses en beelden, die aangaven: Eelko, dit is voor ons echt te veel. Die laat je dan meer met rust, als ze dan maar wel doen wat je met elkaar afspreekt. Dus zonder de software kan je niet voldoen aan die individuele wensen, naar meer of naar minder. De truc op teamvlak is om aan te voelen wat de behoefte is, heeft het zin om na 5 x verliezen weer aan te komen met alleen maar verbeterpunten? Misschien moet je dan wel eens zeggen: tot hier met de diepe analyses, nu even een ‘feel good movie’. Conclusie; software, mensenkennis en gevoel gaan samen!

Wat is jouw advies voor clubs. Moeten zij voor iedere trainer Nacsport aanschaffen (dus voor de club) of uitsluitend voor de top trainers? Als je als club besluit te investeren op het vlak van video analyse, beperk je dan vooral niet alleen tot de toptrainers. Het is voor kinderen heel goed om zichzelf terug te zien, als je daar met een juiste opbouw in werkt. In de top kan alles uitgebreider en groter, maar moet het wel in het ‘systeem’ zitten. Op Victoria werken de staf van H1 en D1 met de Elite versies, inclusief live verbinding via Coach Station, dat is top! Maar tegelijkertijd geven de jeugd coaches toegang tot de versies die wat laagdrempeliger analyseren mogelijk maken. Mes snijdt aan twee kanten op die manier, want onze jeugd licenties zijn ‘flexibel’. Niet naamsgebonden, maar kunnen wij vanuit de TC zelf verdelen elk seizoen opnieuw!

 

Leave a Reply